mackók

2018.02.06. 08:09

Orvostanhallgatók „rendeltek” a hétvégén a Teddy kórházban

Megyénk több települését is „ellepték” a mackók a hétvégén. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt nagyszerű élményt nyújtottak a mackónapok szervezői.

V. T./N. T./F. K.

Az Agora mackónapján még plüssbocsokat is készíthettek a látogatók

Fotó: Dallos I.

A hagyomány szerint február 2-án bújik ki a medve a barlangjából, hogy „megjósolja”, mikor érkezik meg a tavasz. Ha meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, és még számolhatjuk a napokat. A népszokásra alapozva teremtettek új szokást A Vértes Agorájában is: mackónapra várták a kicsiket és nagyokat.

A megyeszékhelyen már eljött a tavasz, ugyanis az itteni „barlangokba” nem bújtak vissza a kis „macik”, épp ellenkezőleg: egyedül vagy szülői kíséret mellett vették birtokba a ház összes termeit, ahol 137 játékmaci, illusztrációs kiállítás, valamint a Teddy Maci Kórház hat orvostanhallgatója várta a gyerkőcöket.

Az Agora mackónapján még plüssbocsokat is készíthettek a látogatók
Fotós: Dallos I.

Népszerű volt a rajzsarok és a mackókészítésnek is: itt a patchworkklub tagjai is segítettek a sokféle-fajta mackó elkészítésében, de hosszú sorok álltak az arcfestők és a csillámtetoválók asztalainál is.

A játszóház másik részében a szöszmötölők ajándékokat, könyvjelzőket, álarcokat készíthettek: a sokféleség mellett egy közös volt a programokban: minden a mackókról szólt ezen a mozgalmas napon.

Február 16-ig látható a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban az a négyszáznál is több plüssmaciból álló kiállítás, amely pénteken nyílt meg a nagyközönség előtt. Nyikus Anna, a művelődési ház vezetője elmondta, hogy egyre népszerűbb a medvenap.

– Nemcsak a szőnyi településrész intézményeiből, hanem a város több iskolájából és óvodájából, valamint Almásfüzitőről is érkeztek gyerekek – emelte ki Nyikus Anna.

A kiállítás mellett a Zsebsün zenekar műsorába kapcsolódhattak be az apróságok, akik együtt énekeltek és táncoltak az előadókkal.

A komáromi Nagy Zsófiának köszönhetően telik meg plüssmedvékkel évek óta a művelődési ház színházterme. A gyűjtő elmondta, hogy mintegy tíz éve veszi vagy kapja a medve figurákat, amelyek között van egészen kicsi, de van, amelyik eléri az egy métert is.

Nyergesújfalu Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtárban szombaton, a délutánig tartó forgatagban az előtérben rövid műsort adott a gyerekek Tulipiros Táncegyüttese, bábozott a Sára Labor, kézműves foglalkozáson lehetett például papírt hajtogatni. Az egyik földszinti kisteremben mackós mesékkel, illetve mondókákkal várta az érdeklődőket Németh Tamásné, a Barátság Kör Egyesület irodalmi csoportja vezetője.

A nagyteremben 171 mackó tekintett a belépőkre. A csapat százhatvan tagját otthonról vezényelte ide gyűjteményéből Hartmann-né Rákosi Ildikó, a művelődési központ könyvtárosa. A macikat százhúsz kollégájuk várta haza. Tíz kiállított cimborájuk más helyi családi bázisról érkezett a seregszemlére. Egy csapattag, a legnagyobb méretű Barnabás, intézményi tulajdonú csapattagként kapott meghívást a találkozóra. Nevét a tavalyi kiállításon kapta a gyerekektől.

A mackósereg február 14-ig látható együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában