A Bakonyalján is százával készülnek az arcmaszkok

Százszámra készítik naponta a védőmaszkokat a kisbéri járás önkéntes varrónői, de máshogy is segítenek az ott élők a bajban.

Goletz-Deák Viktória

Százszámra készítik naponta a védőmaszkokat a kisbéri járás önkéntes varrónői, de máshogy is segítenek az ott élők a bajban.

Forrás: Beküldött

Szorgalmasan dolgozik a varrógép Klupács Éváéknál Súron. Készülnek a védőmaszkok: kinőtt gyerekruhákat, szakadt lepedőket, megmaradt textíliákat használnak fel a varráshoz. A több réteg közé pedig cserélhető szivacsot vagy nedves törlőkendőt tesznek. Az otthon készült textil védőmaszkok moshatóak, így többször is felhasználhatóak. Kadlecsik Gyöngyinek, a település jegyzőjének jutott az eszébe, hogy a karantén miatt otthon maradt, varrni tudók készítsenek védőmaszkot.

– Az első darabok már el is készültek. Elsősorban az egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak és az időseknek szeretnénk adni belőlük. A titkos álmunk, hogy Súr teljes lakosságának tudjunk adni a varrt védőmaszkokból – mondta Sógorka Miklós polgármester, aki elárulta, egy már Németországban élő, korábban súri lakos, akinek édesanyja ma is itt él, 50 ezer forint támogatást küldött a maszkokhoz anyagvásárlásra és fertőtlenítőszerek vásárlására.

Kisbéren is készülnek már a védőmaszkok. A polgármester, Sinkovicz Zoltán kezdeményezésére a Bánki Donáth Szakképző Iskola tanárai ültek a varrógépek mögé, hogy textil szájmaszkokat készítsenek.

– Tekintettel az országos iskolalátogatási tilalomra, a diákok ebben a tevékenységben nem segíthetik pedagógusaikat. Jelenleg három tanár vesz részt a kezdeményezésben. De mivel a rendelkezésre álló tíz ipari varrógép-kapacitás jelentős mennyiségű maszk előállítására alkalmas, további varrni tudó jelentkezőket keresünk – magyarázta a polgármester.

– Elsőként azokat a munkatársakat látjuk el vele, akik továbbra is dolgoznak: óvodákban, konyhán, egészségügyi intézményekben. Ha a darabszám engedi, akkor a lakosságnak is szeretnénk díjmentesen adni belőle – szögezte le a polgármester.

Kisbér önkormányzata egy elkülönített bankszámlát nyitott, ahova Koronavírus megjelöléssel várják az adományokat. A lakosság mellett kérik a helyi vállalkozásokat is, hogy erejükhöz és lehetőségeikhez mérten támogassák a kezdeményezést. Akár egy kilogramm hús vagy egy doboz cigaretta árával is sokat segítenek már.

A legnagyobb feladatnak az otthon maradt idős emberek ellátása ígérkezik. Ezért egyúttal önkéntesek jelentkezését is kérik. Főleg ebédkiszállításban, bevásárlásban és gyógyszerkiváltásban van szükség segítségre.

https://www.facebook.com/KisberiPolgarmesteriHivatal/photos/a.148254222208898/1134795666888077/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAyUfgsgve2eaj5t04nWR7vKg1jWwYIkLswdHCtHTn9pOtPlzH70atjPPfrUcdExu4_XEyHDUr3tdMjWk-zOfYw1hP1B5b9texEvVdPbOfykOJBK0wDsW2d3M_t70kX7sbDiZTA6KifsLsQBZlG3KEUfrlO6Jj_qOZDVToj2xu6grMFc-GjsZkBzzYF37L0eTnNbPnsxychjnVZZc9hSLC4SQAfcUhaZn6VWHOlSSldfQdVHpcxPy9rf968zC6BHKhqhxxtqiDqxTHWWwyBI-SlzgrGSAp_uz0eqwdAdoybfPXIHCyuTj8j1gW8i6-AvYuE1KB_XcMEu-cr466T-mQFog&__tn__=-R

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában