szolgáltatók

2019.02.21. 07:00

Másfél hónapja több településen akadozik a szemétszállítás

Az idei esztendő első napjaiban erős havazás ostromolta Dorog térségét is. Akkor az útviszonyok miatt nem csak a közlekedés, hanem a szemétszállítás is akadozott az érintett településeken. A hó elolvadása után azonban újfent tapasztalták a lakosok, hogy nem térnek be egyes utcákba a hulladékszállító járművek. Az okokról kérdeztük az illetékeseket.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az év eleje óta eltelt időszakban a térség többi településén is előfordul, hogy egyes községek utcáiba nem térnek be a kukásautók. A lakosok legtöbbször a közösségi oldalakon keresik a választ a jelenségre, a polgármesterek pedig a településeken élőket képviselve egyeztetnek a szolgáltatóval.

Dorogon keverik a szemetet

Egyik dorogi olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Fáy András lakótelepen a heti két alkalom helyett csak hetente egyszer szállítják el a hulladékot. A férfitól azt is megtudtuk, hogy az egyik januári délutánon a szelektíven gyűjtött műanyag flakonokat, valamint a fenyőfákat a kommunális szeméttel egyszerre dobálták fel a járműre.

Információink szerint a szemétszállítással kapcsolatos problémákat jórészt a céget is sújtó munkaerőhiány okozza. Úgy tudjuk, hogy a hulladék begyűjtéséért felelős Kommunál-Junk Kft. és a közszolgáltatást a dorogi céggel konzorciumban végző Vertikál Közszolgáltató Nonprofit Zrt. több fórumon keresztül hirdeti álláslehetőségeit.

A tapasztaltakkal kapcsolatban természetesen megkerestük a konzurciumot vezető nonprofit vállalkozást is. Madarász András vezérigazgató megbízásából Tihanyi Andrea válaszolt kérdéseinkre. A cég a januári hóhelyzet és a csúszós utak számlájára írja a szolgáltatás akadozását.

– Tevékenységünket az eddig megszokott rendben, zökkenőmentesen és zavartalanul végezzük Dorog térségében is – olvasható a társaság válaszlevelében.

Esztergomban sem vitték el a szemetet

Mint arról korábban beszámoltunk, januárban Esztergomban is problémák adódtak a szemétszállítással. Információink szerint a Vertikál Zrt. nem hosszabbította meg az alvállalkozóként a hulladékszállítást végző esztergomi Eszköz Kft.-vel a lejáró szerződését, majd január 2-án felfüggesztette esztergomi irodájának működését is. Az Eszköz Kft. arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a fővállalkozó jelentős összegű tartozást halmozott fel az esztergomi vállalat felé és a rendezés helyett felbontotta a megállapodásukat.

A két cég közötti vita három hétig húzódott, amikor az önkormányzat a január 24-i képviselő-testületi ülésen tett pontot az ügyre. A bejelentést követően másnaptól újra az Eszköz Kft. felelt a hulladék elszállításáért, majd a két fél közötti szerződést nem évenkénti periódusokra, hanem 2024-ig hosszabbították meg. A bejelentéssel együtt közleményt is kiadott a cég, miszerint a kukákat ezentúl a megszokott rendben és napokon ürítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában