ünnep

2019.03.16. 11:30

Márciusi hősökre emlékezett a megye (fotók,videó)

Tatabányán, Tatán, Ácsterszéren, Szőnyben és Dorogon is méltó módon megemlékeztek a nemzeti hőseinkről.

Kemma.hu

Tatabányán a fúvószenekar térzenével vezette fel a programot. Meleg Gábor műsorvezető köszöntötte a város, a hivatalok, intézmények vezetőit, majd Almer Benedek, a Szent Margit Általános Iskola 7. osztályos tanulója szavalta el a Nemzeti dalt.

– Mindannyiunkat büszkeséggel tölt el múltunk egy dicső darabja – indította beszédét Schmidt Csaba polgármester. Kiemelte Kölcsey Ferenc szavait, amelyet az akkori politikusok szem előtt tartottak:

„A haza minden előtt”. Kossuth Lajos és Széchenyi István is félretette személyes ellentétét a haza üdvéért. Tudták, hogy csak így lesz sikeres a nemzet. S Magyarország talpra állt, mert nem engedett a 48-ból – hangsúlyozta a polgármester. Lehetnek nézeteltérések, de csak összefogással tudunk sikeresek lenni. 1848-ban, és ma sem bízhatjuk másra, hogy megmondják, hogyan éljünk. Olyan pontokat kell keresnünk, amelyek összekapcsolják a nemzetet – hangsúlyozta a polgármester.

A Forgórózsa Népművészeti Központ Rózsabimbó ének­együttese, Csutri tánccsoportja, valamint Kurdi Gábor, a népművészet ifjú mestere közreműködésével emlékeztek fiatalok dalban és táncban 1848-ra, majd a város vezetői és az intézmények vezetői helyezték el az emlékműnél a koszorúkat és a virágokat.

Több helyszínen emlékeztek és koszorúztak Tatán

Tatán Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírja emléktáblájánál kezdődött a megemlékezés, majd az ünnepi menet Hamary Dániel Tópart utcai szülőházán lévő emléktáblájához vonult, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezt követően a várudvarban lévő 1848-as emlék­oszlopnál teljesedett ki az ünnep. Elsőként Rékasi Károly színművész szavalta el a Nemzeti dalt, majd Michl József polgármester mondott alkalomhoz illő ünnepi beszédet, amely után megkoszorúzták az emlékművet.

Külön megemlékezést tartottak az ellenzéki pártok Tatabányán

Külön megemlékezést tartottak az ellenzéki pártok a megyeszékhelyen pénteken délelőtt a Bánhidai Szoborkertben. A polgármester már csütörtökön nyílt levélben kérte, hogy ezt ne tegyék, mert a városban a bányászok által képviselt értékek: az összefogás, a hűség és a kemény munka tisztelete határozzák meg a közgondolkodást, így ezen elvek alapján nemzeti ünnepeinken eddig együtt emlékeztek a hősökre.

Így volt ez a választási években is, bármilyen éles viták voltak országos, vagy helyi ügyekben. Schmidt Csaba azt írta, hogy 1848 is azt bizonyítja, hogy több köt össze bennünket, mint ami szétválaszt.

Ácsteszéren, Szőnyben és Dorogon is emlékeztek

Ácsteszéren a hagyományok ápolása jegyében nem csak a községben élők emlékeztek meg az 1848-as polgári forradalom évfordulójáról, és annak egyik főszereplőjéről, a településen született Táncsics Mihályról, hanem a Kisbéri Járás önkormányzatainak vezetői is.

A művelődési házban elsőként Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Egyebek mellett arról szólt, hogy valamennyien 1848 mai örökösei vagyunk, méghozzá kitörölhetetlenül.

Úgy vélte, hogy a márciusi ifjak akkor és ott voltak magyarok, nekünk pedig itt és most kell magyarnak maradnunk Európában. Eleink ugyanis 171 éve egy forrongó Európában vívták ki hazánk függetlenségét, nekünk pedig ma sem szabad elfelejtünk amit ők is vallottak Kölcsey Ferenc „Emléklapra” című versében megfogalmazottak szerint, hogy „A haza minden előtt”.

Később Stancsics Erzsébet, a történelmi személyiség testvérének ükunokája lépett a mikrofonhoz, s mondta el gondolatait. Például azt, hogy „Nekünk itt, Ácsteszéren különösen jelentős ünnep március 15-e, hiszen innen indult el és tett meg nagy utat Táncsics Mihály, míg parasztfiúból segédtanító, író, országgyűlési képviselő és még életében példakép lett. Harcos, megalkuvást nem ismerő, a népért személyes áldozatot vállaló, egész életében önmaga által megszabott erkölcsi szabályok szerint élő forradalmár volt, akinek emlékét ma is tisztelettel őrzi az utókor.”

Erzsébet asszony szerint „Táncsics nem tett egyebet, mint évekkel megelőzte korát, amikor már felismerték, hogy senki nem siet védeni a hazát míg nem szabad ember, s birtok híján nincs mit védenie. Népirataiban felvilágosított, oktatott, érvelt, néha ironizált, de sosem lázított.”

A község másik díszpolgára, Simon M. Veronika ezúttal sem jött üres kézzel; most Táncsics börtönből való kiszabadítását megörökítő olajfestményét ajándékozta a településnek, amit Vuts Norbert polgármester vett át. Ez azt követően történt, hogy nagy sikerrel bemutatkozott a Nánási Istvánné által vezetett, közelmúltban megalakult helybéli bábcsoport. Végül most is elhelyezték az emlékezés koszorúit Táncsics szobránál.

Szőnyben a Petőfi Sándor Művelődési Házban Dr. Kreft- Horváth Lóránd alpolgármester tartott megemlékezést, ami után a Bozsik József Általános Iskola diákjai egy színvonalas ünnepi műsort adtak elő. A koszorúzást a Hősök terén az emlékoszlopnál tartották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában