forró drót

2017.09.13. 11:32

Magyar bronzérmek az esztergomi gyorstávírászvilágbajnokságon

Húsz ország részvételével másodszor mérték össze tudásukat a világ legjobb rádióamatőr gyorstávírászai Magyarországon. Az ifjúsági korosztályban Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet szerzett, a felnőttek között Provics Ferenc harmadik helyezést ért el.

kemma.hu

Forrás: nmhh.hu

Huszonkét év után hazánk másodszor rendezett gyorstávírász világbajnokságot; Siófok után ezúttal Esztergom adott otthont az eseménynek. A versenyek a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) szervezésében, többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és Esztergom városának támogatásával zajlottak.

A nyitóünnepségen Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, a verseny jó alkalom arra, hogy a frekvenciák használatával kapcsolatos tudatosságra irányuljon a figyelem, hiszen azok korlátos állami vagyont jelentenek. Hozzátette, Magyarországon a hatóság évente 500-600 engedélyt ad ki rádióamatőrök részére, és az utóbbi öt évben harmincan tettek Morse-vizsgát.

Felber Gyula, a MRASZ elnöke megemlékezett Samuel Morse-ről, a morzekód megalkotójáról, akinek nagyszerű alkotása egy speciális nyelv ismeretét adja használóinak. Romanek Etelka, a város polgármestere megköszönte a szervezőknek, hogy Esztergomot választották. Elmondta, számára a sportág különlegessége abban rejlik, hogy a kommunikáció az emberrel egyidős létszükséglet, az emberek közötti kapcsolat létformája.

A versenyt ifjúsági, felnőtt és senior korosztályban rendezték meg, négy női és öt férfi kategóriában. Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet nyert a legfiatalabb korosztály versenyein, a felnőtteknél Provics Ferenc lett harmadik.

A csapatversenyben – ahol az országok minden kategóriában legfeljebb három versenyzőt indíthatnak, de csak a két legjobb eredménye számít –, a negyedik helyen végzett a magyar csapat, a győztesek a fehéroroszok lettek. A részletes eredmények megtalálhatók az esemény honlapján.

(Borítókép: nmhh.hu)

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában