világnap

2019.11.18. 11:30

Lilába borult a tatai vár a legapróbb hősök tiszteletére

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel „festették” be a tatai várat november 17-én.

Sz. A.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lila fénnyel „festették” be a tatai várat november 17-én.

Forrás: Beküldött

Fotó: Bakó Krisztán

A koraszülöttek világnapjához kapcsolódva Tatabányán a Turul és a Szent Borbála Kórház, Tatán pedig a vár borult lila színbe. A világnap apropóján számos középület, ikonikus építmény kapott lila fényfestést november 17-én: a szín a koraszülöttek nemzetközi színe. A koraszülöttek világnapja 2011 óta november 17-e, ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Bakó Krisztián, akinek fotóit már többször megmutattuk, meg is örökítette a tatai világnapi látványt:

Komárom-Esztergom megyében a KSH szerint 2018-ban 2676 baba született összesen, 2019 első félévében pedig 1324 született. Az adatok szerint 8-9 százalék körüli a korszülések száma, ami azt jelenti, hogy évente megyénkben körülbelül 200-230 baba jön idő előtt a világra. A statisztikai hivatal szerint országos szinten a 37. terhességi hét előtt született gyermekek aránya a kis súllyal születettekéhez hasonlóan jelentősen csökkent a kilencvenes évek első felében. A legalacsonyabb értéket 1995-ben érte el, ekkor a gyermekek 7,5 százaléka született a vártnál lényegesen korábban. Ezt követően kisebb csökkenésekkel, de alapvetően emelkedő trend bontakozott ki.

A KSH szerint a koraszülések arányának növekedésében többek között szerepet játszhat a reprodukciós technikák fejlődése, amelynek hatására megnőtt a többes terhességek száma, ami sok esetben koraszüléssel jár együtt. 1990-ben az újszülöttek 2,2; 2016-ban 3,4 százaléka származott ikerszülésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában