jónak lenni jó

2019.12.07. 20:00

Koraszülötteknek segíthet a tatabányai művész alkotására licitálva

Győrfy Klára Téli emlék című bányász témájú festményét ajánlotta fel licitre a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat.

Kemma.hu

Győrfy Klára Téli emlék című bányász témájú festményét ajánlotta fel licitre a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat.

Forrás: KEMÖH

Fotó: Sipos Zoltan fotosps

A megyei önkormányzat idén is csatlakozott az MTVA Jónak lenni jó! jótékonysági kampányához, amely ezúttal a koraszülöttek mentését támogatja. A jó ügy érdekében az idén a tatabányai festőművész, Győrfy Klára Téli emlék című bányász témát feldolgozó festményét ajánlották licitre. A kép farostlemezre festett vegyes technikával készült, 64x80 centiméteres.

– Reméljük, a tavalyi évhez hasonlóan idén is sokan csatlakoznak kezdeményezésünkhöz, és megyénk ezúttal is egy nagyobb összegű felajánlással tud hozzájárulni ehhez a nemes kezdeményezéshez mondta el Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A licit 60 000 forintról indult, licitálni név és összeg megadásával a megyei önkormányzat Facebook-oldalán üzenetben, Csapucha Árpádnál a 20/287-9621-es telefonszámon és a [email protected] e-mail-címen lehet. A licit december 11-én délben zárul, ezt követően a legmagasabb felajánlott összeget eljuttatják az érintettekhez.

Győrfy Klára Budapesten született, a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult. A diploma megszerzése után festőművész férjével Tatabányára költöztek, általános iskolai rajztanárként és szakfelügyelőként dolgozott, képzőművészeti szakköröket vezetett. Hosszú évekig részt vett a Bányász Képzőművész Kör munkájában.

Megbecsült és tevékeny élete során nemzedékeket tanított a rajz és a művészet szeretetére. Tatabánya díszpolgárává választották. Eközben a regionális és országos tárlatok rendszeres résztvevője volt. Konstruktív megfogalmazású festményeit sajátos tájlátás, kemény, tiszta ritmus jellemzi. Alkotásai megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galériában, a Tatabányai Múzeumban, a tatai Kuny Domokos Múzeumban és a soproni Bányászati Múzeumban is.

Tatabányára kerüléséről, életéről így mesélt annak idején: – Nekem minden munka fontos volt az életemben. Legyen az akár kertásás, festés, tanítás, az unokáim nevelése… Megpróbáltam mindenben maximumot adni és mindig csak szeretettel. Nagyon szép gyerekkorom volt. Apám festőművész volt, és mindent megtett a családjáért. Amikor Tatabányára kerültünk festőművész férjemmel, néhány évig nagyon nehéz volt megszokni az új környezetet. Aztán azt tapasztaltam, a tiszta szívű munkásemberek, a pedagógustársaim megérezték, hogy szeretem és tisztelem őket. Az öt évtized alatt egyetlen emberrel sem kerültem összeütközésbe…

A festőművész 2008-ban hunyt el, 83 éves korában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!