a dunánál

2019.11.30. 07:51

200 milliós kikötőfejlesztés indul Komáromban

A minap Komáromban járt Spányik Gábor, a Mahart Passnave Zrt. ügyvezető igazgatója, aki dr. Molnár Attila polgármesterrel egyeztetett a helyszínen a tervezett kikötőfejlesztésről.

Körtvélyfáy Dina

Komáromban Spányik Gábor, a Mahart Passnave Zrt. ügyvezető igazgatója dr. Molnár Attila polgármesterrel egyeztetett a tervezett kikötőfejlesztésről.

Forrás: komarom.hu

A csaknem 200 millió forintos projektben nem csupán magát a kikötőt korszerűsítik, hanem a főépület is megújul és új közlekedőút is épül. Időközben Budapesten bemutatták az Országos Kikötőfejlesztési Főtervet, amely külön figyelmet fordít a komáromi kikötő modernizálására, emellett több megyei kikötőt fejlesztenek majd.

Dr. Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnökeként üdvözölte, hogy az állam nem csak az új hajók vásárlását, hanem a kikötői fejlesztéseket is jelentős összegekkel segíti. Véleménye szerint a támogatást elsősorban az indokolja, hogy a költségek meghaladják a hajózási társaságok lehetőségeit, pedig a Dunakanyar kiemelt turisztikai célpont hazánkban, amelynek megközelítését hajóval is biztosítani kell.

A személyforgalmi kikötők projektjéhez 500 millió forintot az ITM biztosít költségvetési és kohéziós forrásokból a Széchenyi 2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében, vissza nem térítendő támogatásként. A fennmaradó részt a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. saját forrásból fedezi, megteremtve és fejlesztve a személyhajózás infrastrukturális feltételeit az érintett településeken.

Komáromban a teherkikötőt még 2015-ben korszerűsítették, most a személyszállításra fektetnek hangsúlyt.

– Mindezen fejlesztések nemcsak a gazdaságos vízi szállítást teszik lehetővé, de kedveznek a személyszállító hajók kikötésének is, így városunk bevétele az iparűzési adó mellett további, az idegenforgalomból származó jövedelemmel is gyarapodhat – mondta dr. Molnár Attila a bejárás alkalmával.

Komáromban a kikötő átépítése során egy új, az eddiginél nagyobb, 40 méteres úszóművet kötnek be, valamint a parti területek környezetét is rendezik. A meglévő rossz állapotú kiszolgáló épület felújítása során a kikötő üzemeltetéséhez szükséges helyiségek kapnak helyet.

Turisztikai célpont

Esztergomban a kikötői infrastruktúra fejlesztése során a környezet megújul, egy impozáns megjelenésű úszóművet alakítanak ki. A kikötő fejlesztésével a Dunakanyar turisztikai szempontból egyik legfontosabb állomása újul meg. A Dömös és Dömös-átkelés állomás között közlekedő átkelő járat a Pilis, a Rám-szakadék látogatóinak a nagymarosi oldal vonatközlekedésére való csatlakozását biztosítja. A parti úttal való kapcsolat megköveteli egy gyalogút kiépítését, a kikötőbe való lejutást egy korláttal ellátott lépcső kiépítése teszi lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában