időjárás

2020.02.21. 11:40

Kiadták a másodfokú riasztást erős szél miatt, lezárták a tatabányai Buborékot is

Térségünkben orkán erejű szélre, és zivatarra is számíthatunk, amely a hétvégén folytatódik. Komáromban mérték a legerősebb széllökést.

Kemma.hu

Forrás: Kisbér KÖ

Fotó: Pécsváradi Zoltán tű.őrm

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre másodfokú riasztást adott ki február 21-e pénteken Komárom-Esztergom megyére erős, 90 kilométer/órát meghaladó széllökések. Zivatar miatt az elsőfokú riasztás van érvényben. A meteorológiai szolgálat szerint az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Erős szél miatt másodfokú riasztás van érvényben (Fotó: met.hu)

Pénteken napközben az átvonuló hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szelet az északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Köztük a legerősebbek síkvidéken jellemzően 70-90 kilométer/óra között várhatóak, ám a magasabban fekvő területeken akár a 90 kilométer/órát is meghaladhatják. A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Lezárták a Buborékot

Az erős, viharos szél miatt lezárták a tatabányai Gyémánt Fürdő fedett uszodáját, tájékoztat a fürdő Facebook-oldala. A Buborékot átmeneti időre zárták le, az újranyitásról szintén a Facebook-oldalon ad majd ki közleményt a fürdő vezetősége.

Mint Kugler Lászlótól, a Gyémánt Fürdő ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat kifejezetten Tatabányára vonatkozóan készített egy előrejelzést a fürdő részére. Ebben az áll, hogy péntek délutánig erősödik a szél, majd etére csendesedik. A szeles idő azonban vasárnaptól ismét folytatódik.

Az Időkép széltérképén jól követhető, hogy az ország északnyugati felén jelentős a szélmozgás. A 11 óra 10 perckor mért adatok szerint Komáromban 81 kilométer/órás széllökést is mértek.

Komáromban mérték a rekordot (Fotó: időkép.hu)

A hidegfronton, valamint a mögötte kialakuló záporokat elsősorban az Dunántúl északi részén, valamint a középső országrészben egy-két helyen kis eséllyel dörgés, villámlás is kísérheti. A megye nyugati felére adta ki a meteorológiai szolgálat az elsőfokú riasztást a zivatar miatt.

Zivatarra, és akár jégesőre is számíthatunk a megye nyugati felén (Fotó: met.hu)

A déli, délutáni órákban a hidegfronti csapadékzónához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve az Alföld északkeleti vidékein az eső mellett havas eső, hó is hullhat. Azonban megmaradó hóra csupán a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani. Később, szombatra virradó éjszaka az északi völgyekben átmeneti ködfoltok képződhetnek.

Várjuk beszámolóját a szélviharról!

Önnél is tombol a szélvihar, Valahol letört ágat, kidőlt fát látott? Esetleg mást tapasztalt? Várjuk beszámolóját, fotóját a [email protected] mailcímre!

Két-három hete szintén szeles időjárásban volt része a megyének, legutóbb a Ciara nevű vihar csapott le Európára és szűkebb hazánkra. Az orkán erejű szél tetőket tépett le, fákat tört ki, és a teherautókat sem kímélte az utakon.

Ahogy egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, a viharos erejű szélben az autósok, pláne a nagyobb járművel közlekedőknek különösen figyelniük kell az utakon. Ugyanis az útra keresztirányú szél a járműveket letérítheti a követett nyomvonalról, és főként gyakorlatlan sofőrök nehezebben tudják visszaterelni az autót a kívánt irányba.

Nagy szélben kerülni kell a nagysebességű haladást is. A felhajtóerő növekedésével csökken a tapadás. Ha egy autó 100 kilométer/óra sebességgel 50 kilométer/óra sebességű szembeszelet kap, akkor a légerők úgy hatnak rá, mintha 150-es sebességgel haladna. Könnyű kiszámolni, hogy például a napokban mért 100-120 kilométer/óra sebességű szélben milyen erők hatnak egy, az autópályán a megengedett legnagyobb sebességgel haladó autóra – akár mintha 250-nel haladna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában