reformáció

2018.10.31. 20:00

„Ki kell tusakodnia ma is mindenkinek a saját hitvallását” 

Az ország protestáns gyülekezeteihez hasonlóan a reformáció kezdetére emlékeztek október 31-én Esztergomban is, ahol az evangélikus templomban ünnepi istentiszteletet tartottak.

P. O. Z.

A reformáció kezdetére emlékeztek október 31-én Esztergomban, ahol az evangélikus templomban ünnepi istentiszteletet tartottak.

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra

Az ünnep kapcsán Klimentné Ferenczy Andrea esztergomi evangélikus lelkész foglalta össze röviden az 501 évvel ezelőtti egyháztörténeti fordulat lényegét.

„Az Evangélikus Egyház szerte a világon Reformáció ünnepén arra az eseményre emlékezik, amikor Luther Márton 95 tézisét kifüggesztette a wittenbergi vártemplom kapujára 1517.október 31-én. Történelmi tény, hogy megújulást hirdetett a sokat küzdő német ágostonrendi szerzetes, akit aztán bátor, a pápával is szembemenő cselekedetéért kiátkoznak. Luther nem hagyta magát lebeszélni. A Bibliában megtalált igazságért maga is megszenvedett, Isten Lelke elvezette az igazságra, hogy az igaz ember hitből él.” – emelte ki.

A lelkésznő hozzáfűzte: „nem támaszkodhatunk őseink hitére, cselekedeteinkre, nem hagyatkozhatunk papírokra, igazolásokra, hanem egyedül a szívünkben keletkezett hit vezet el békességre, igaz életre, és üdvösségre. Ki kell tusakodnia ma is mindenkinek a saját hitvallását. Nem kényelmesedhetünk el, nem háríthatjuk a magunk felelősségét másra, hanem el kell jutni arra a meggyőződésre, hogy Isten irgalmas. Sokat küzd a mai ember, sok harca van, pedig egy fronton kellene tisztáznia dolgait, tiszta, a Szentíráson alapuló hittel él-e?” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában