népművészet

2021.05.30. 07:42

Visszatért az élet a Kenderkébe, ahol a lelket is ápolták online

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskolába is elkezdett visszatérni az élet az enyhítésekkel, miközben gőzerővel készülnek a következő tanévre is.

Szűr Annamária

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskolába is elkezdett visszatérni az élet az enyhítésekkel, miközben gőzerővel készülnek a következő tanévre is.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Az enyhítéseknek és a pandémia visszaszorulásának hála több hónap után ismét élettel telt meg az Almási úti népművészeti műhely. Az elmúlt időszakban a pedagógusok nem csupán az online oktatásban lettek profik, de a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola egésze, az összes itt dolgozó a biztonsági szabályok terén is a maximumon teljesített. Persze egészen más digitálisan őrizni a hagyományokat, így nem csak a tanulóiknak, az itt táncoló, zenélő közösségeknek, de maguknak a kenderkéseknek is hiányzott a korábban megszokott életritmusuk.

Békés Andrea igazgatóhelyettestől megtudtuk: a kiscsoportos felkészítés lehetőségét a pandémia alatt kihasználták, és ez kvázi életmentő volt, hiszen személyesen is tudták segíteni a gyerekek felkészítését, és struktúrát is adott ez a fajta rendszeresség az életüknek.

– Mindemellett a szakmailag felkészült tantestület az online oktatásban számos tananyagot készített el és dolgozott ki. Ezeket most rendszerezve a honlapunkon helyezzük el. A weblap hamarosan meg is újul, ezek az anyagok pedig egy, csak a tanulók által használható felületen továbbra is elérhetőek lesznek, egyben – tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki maga is jár online táncórára, az ott tapasztaltak pedig segítettek neki úgy tanítani online, hogy a növendékei is élvezettel, élménnyel tanuljanak vele otthonról.

Békés Andrea kollégái beszámolói alapján is úgy érzi, hogy az online és a kiscsoportos foglalkozás nem pusztán a művészeti tanulmányok folytatásában játszott szerepet:

a személyes jellegű beszélgetésekkel a gyerekek lelkét is tudták ápolni, építeni, aminek nagy jelentősége volt az elmúlt hónapokban.

A felnőtt, Tatai Szarkalábak tánccsoport azonban hónapok óta online sem tudott együtt lenni, ez pedig nagy hiányérzetet szült az egész közösségben. Ők is várják már a visszatérést.

A friss, iskolai enyhítések kapcsán azt tervezi a Kenderke, hogy napi bontásban az udvari színpadon, a szülőket meghívva alternatív vizsgaelőadásokat tartanának.

„Nem tudtunk annyit fejlődni, mint máskor, de meg szeretnénk mutatni, hogy így is többek vagyunk, mint tavaly”

– tette hozzá.

Már a következő tanévet szervezik

Mint megtudtuk, a Kenderke néptánc, modern-, társastánc, valamint trombita szakokra hirdet felvételt a 2021/22-es tanévben. Szakköri keretek között mindemellett citera-, pásztorfurulya- és énektanulásra is lesz lehetőség az iskolában, az óvodásokat pedig népművészeti alapokon nyugvó gyermekfejlesztő programmal várják. A tanulók fesztiválokon, versenyeken, bel- és külföldi utazásokon, táborokban vehetnek részt, az aktuális szabályok szerint, míg a felnőttek, szülők néptánc-, és moderntánc-oktatáson vehetnek rész. Terveik szerint az évkörhöz kapcsolódva számos hétvégi, családi programot, kézműves foglalkozást, táncházakat is tartanak majd újra.

A kenderkések a közelmúltban két kezdeményezés kapcsán is megmutatták magukat. A népviselet napjának apropóján több Kárpát-medencei tájegység viseletét is megmutatták a tantestület tagjai és az iskola munkatársai, mi pedig egy különleges videót is készítettünk az alkalomból, galériánk mellett.

Nem sokkal később a tánc világnapja alkalmából készített különleges videót a Kenderke, széles merítést adva a különböző táncokról, népi és kulturális, művészeti kincseinkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!