vélemények

2019.11.08. 11:30

Így látják az érintettek a „kacifántos” helyzetű tatabányai közgyűlést

Mint megírtuk: viharos alakuló üléssel kezdték meg munkájukat a megyeszékhely képviselői. Vita volt az egyeztetések hiányáról, a szervezeti és működési szabályzatról, végül alpolgármestert és tanácsnokokat sem választottak. Megnéztük, közösségi oldalaikon hogyan értékelték az érintettek az ülést.

Sz. A.

Így látják az érintettek a „kacifántos” helyzetű tatabányai közgyűlést

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A közgyűlésen részt vevő Bencsik János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő úgy értékelt, hogy kisebb döccenőkkel ugyan, de megalakult az új képviselő-testület, vagyis biztosított a törvényes működőképesség. Hozzátette: kacifántos helyzetet teremtettek azzal a választók, hogy polgármestert ugyan váltottak, de nem biztosítottak számára közgyűlési többséget. Ez persze kezelhető jól előkészített előterjesztésekkel, türelemmel, az időbeni és részletekbe menő egyeztetésekkel. Bencsiket meglepte, hogy Szücsné Posztovics Ilona polgármester nem csatlakozott ahhoz a frakcióhoz, amely színeiben megválasztották. „Ami még feltűnt: úgy tett javaslatot személyi kérdésekben, hogy nem bírta az érintettek egyetértését. Ezt egyfajta gesztusnak is értékelhetnénk elsőre, de ha jobban belegondolunk, akkor ez inkább az érintettek jogainak semmibe vétele” – tette hozzá.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester többek között azt posztolta, hogy szerinte az oktatási és a népjóléti bizottság összevonása csak minimális változtatás lett volna a struktúrában. Azt szerette volna, ha az oktatásnak még külön alpolgármesteri képviselete is létrejött volna, amire John Katalint, a Fidesz-KDNP frakció tagját kérte fel. (Utóbbi nem volt jelen az ülésen). A polgármester is megjegyezte, hogy mivel egyik politikai oldal frakciójának sincs egymagában többsége a közgyűlésben, így az alakuló ülésen érdemi döntéseket nem tudtak hozni. Hozzátette: nyitott minden további egyeztetésre, amely lehetővé teszi a hosszú távú érdemi munka megkezdését.

Az Összefogás Tatabányáért több frakciótagjánál ugyanazt a bejegyzést láttuk például Fekete Miklós (MSZP) frakcióvezetőnél, Balogh Ferenc (Jobbik), Lusztig Péter (Demokratikus Koalíció) vagy Nagy Béla oldalán. A közös álláspont szerint kemény csatákkal kezdődött az ülés, „Boda Bánk csatlakozott a fideszesek véleményéhez, Schmidték támadása nem sikerült, Szücsné és csapata elhárította az első támadást”. Hozzátették: bár titkos volt a voksolás, Boda Bánk nem támogatta az alpolgármester-jelöltjeiket.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) immár frakcióvezetőként így értékelt: az alakuló ülés példa nélküli volt, „hiszen Fidesz-KDNP frakció 8 tagjának véleményét az ellenzéki összefogás képviselői nem akarták meghallani”. Fájó pontként került elő nála az oktatásügy perifériára szorulása is. Hozzátette: miután a véleményüket semmilyen kérdésben nem vették figyelembe (ők nem támogatták az alpolgármesterek számának háromra növelését) így nem vettek részt az alpolgármester-választáson, hiszen „ha nincs szükség a véleményünkre, akkor valószínűleg a szavazatunkra sem számítanak”. De bíznak benne, hogy a pénteki frakcióközi egyeztetésen meglesz a szándék a megegyezésre.

https://www.facebook.com/schmidtcsabaTb/photos/a.308986669170608/2557031407699445/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAy-sfTbW3xqsus4byAW1VyYe_FplCMANNkZM2675qLqjQUVKa1hcxdLggxDzBfleR-W3JmKiGsedPXakghrTx1vOO9NZ65T2cKieYgKLJmvkl21jVQy87JpnzvCTyM_PHf0ah6iiUF9GneOBpt3DIfnro0BPM537JtbulIj39mSlGSkboWga-bq2LYbcMbk-JvtUhSFW83pyzbOl9eGEzqT076ZFHYlCsh4ylLnAklrS3_RLtvrxKX4SGtbd7JKuJoscfVn8_zBnOJTlVQqm9ZJEsBPl_b7XK1EengwT4KIKbaQXotYWYoZjjOGCB7-98faXQmjXa36USlnK1cVN9IRA&__tn__=-R

Boda Bánk László (Mi Hazánk Mozgalom) nemleges szavazatáról a Mi Hazánk Tatabánya oldalán számoltak be. Itt felidézték, hogy az alpolgármesteri „jelölések nem a képviselők érdemei alapján, hanem a választás előtt köttetett politikai háttéralkuk miatt történtek meg.”. Hozzátették: a DK-s Lusztig Pétert és a jobbikos Balogh Ferencet közösségük „alkalmatlannak találja arra, hogy alpolgármesterként városunkat képviselje”.

https://www.facebook.com/mihazank.tatabanya/photos/a.321903171693202/517940105422840/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAGVV0R_8dr8FxCmWfPccMoXRcZXxjf-_OfKzOoQvYoJE26oXyajVdvXUEJ6--XPxIhkNagFCY8WNE6mJOFK6VGkpyzOYHP-QtJdHsdvE0r9S_gzZfohRwcs4AaYqNsGQVJNm7ltUqWnFgMhJ9ruczx6sfQVupNRqD81hv5BZYVKWiixXjTH0hhmm4FtsZU2BABH4KmQ9WzAhdSoRZSE-1bXlXn0UMlwmtBrB8PMCXf0cXWIvw99DBYU4Bmaa_bgXfDqZFGfMQS9y56joFBC9_DF-t32PGEylTvPVx-OXLQyMMUkMYx4rLrKbtCe1kD2bidLNTyCFmrGUAfuntlEC4&__tn__=-R

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában