dresszkód

2019.09.14. 14:12

Hatással lehet a viseletünk is a mindennapi tevékenységre

Egy állásportál friss felmérése szerint a munkahelyek több mint fele előírja, hogyan kell a dolgozóinak megjelenni és öltözködni.

Szabó Klaudia

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A felmérés alapján a munkavállalók 55 százaléka állította, hogy a munkahelyén léteznek kötelezően betartandó öltözködési szabályok. Ez a fizikai tevékenységet végzőkre és a férfiakra az átlagosnál magasabb arányban jellemző. Sok helyen ezeket a szabályokat akkor is be kell tartani, ha azok az aktuális időjárási viszonyoknak egyáltalán nem felelnek meg.

A munkahelyeken nőtt a szigor a kötelező viseletet illetően, a megkérdezettek 62 százaléka mondta, hogy kánikulában sem lazíthatnak az előírt öltözékükön.

A kutatás eredménye azt mutatja, ahol nincs előírás, minden harmadik ember a sportos ruhákat, a foglalkoztatottak fele pedig a hétköznapi stílusú ruházatot részesíti előnyben a munkanapokon. Az elmúlt öt évben nagyot nőtt a nők körében a kényelmes, sportos stílust kedvelők aránya, valamint a magukat divatőrültnek tartók hányada is, akik a munkahelyükön a legtrendibb darabokat preferálják.

A kényelem iránti igényre is kiterjedt a kutatás, amiből kirajzolódik, hogy az emberek 56 százaléka hord váltócipőt. Ez leginkább az egészségügyben és a személyi szolgáltatásokat végzők (például fodrász, kozmetika stb.) körében terjedt el.

A dolgozók 69 százaléka úgy érzi, sem előnye, sem hátránya nem származik abból, hogy mit vesz fel, azonban minden harmadik válaszadó kifejezetten előnynek érzi az öltözködési stílusát. A felmérésből az is kiderült, nem jellemző a foglalkoztatottakra, hogy öltözködési tanácsokat kérnének másoktól.

A válaszadók 86 százaléka gondolja úgy, hogy sosem kér segítséget a hétköznapi viselet kiválasztásához. Akik mégis megteszik ezt, nagyrészt a családtagjukra hagyatkoznak, míg páran kollégáik vagy barátaik segítségét kérik. Kivételt azonban a pénzügyi szektorban dolgozók és azok képeznek, akik szerint előny a munkában a megfelelő ruhaviselet. Ők akár szakembertől is szívesen kérnek tanácsot.

A felmérés eredményeiből az is kirajzolódik, hogy a teljesítményt erőteljesen befolyásolhatja, hogy valaki jól érzi-e magát az öltözékében. A dolgozók 60 százalékának nagymértékben meghatározza a mindennapi teendőit az, hogy jól választja-e meg a ruháját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában