segítség

2019.10.16. 20:02

Az önkéntességről szólt három nap Komárom-Esztergom megyében

Szociális és természetvédő akciókon, valamint városszépítő programokon vehettek részt az önkéntesek a 72 óra az önkéntesség jegyében nevű akción.

Szabó Klaudia

A fiatalokat is az önkéntességre sarkallja az akció

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Október második hétvégéjén tizenkettedik alkalommal szánták rá három napjukat vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte, hogy másoknak segítsenek. A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióban tavaly több mint 600 önkéntes vett részt megyénkben.

A tatabányai fiatalok is csatlakoztak az akcióhoz. Az esemény zenés megnyitójára október 11-én pénteken került sor az Árpád téren, ahol Hamar László református lelkész és kórházi lelki gondozó a rendezvény egyik szervezője és aktív tagja elmondta, büszkék programjaikra, hiszen sok mindent tudtak eddig tenni megyénkben. A lelkész kiemelte: aki csatlakozik, főként szociális (szemét szedése), ökológiai (környezet- és természetvédő akciók), valamint fejlesztő programokat (kerítések festése) vállalhat.

A fiatalokat is az önkéntességre sarkallja az akció (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Hamar László kihangsúlyozta, többek között kifestették már a baji óvoda mesefalát, kitakarították az esztergomi kerékpárutat, szedték a szemetet a megye számos pontján a tatabányai Turultól a Csónakázó-tóig. Csak néhány projekt azon akciók közül, amelyet tavaly 597 önkéntes civil segítő végzett el egyetlen hétvége alatt a megyében.

Keszőcze Zoltán, a 72 óra kompromisszum nélkül szociális önkéntes akció tatabányai koordinátora elmondta, hogy ez egy exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, amit évről évre egyre többen támogatnak munkájukkal.

Az akció célja, hogy a fiatalokat közös összefogásra hívja: tegyenek másokért, környezetükért. Október második hétvégéjén ezért országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 3 napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: játszótereket újítanak fel, erdőt takarítanak, részt vesznek szociális segítségnyújtásban, kulturális műsorok szervezésében.

Keszőcze Zoltántól megtudtuk: tavaly a megyében 620 résztvevője volt az eseménynek, akiknek 24 év volt az átlagéletkora. Összesen 45 projektben segédkeztek, 62 feladatot végeztek el megyénkben 14 település 42 helyszínén Piliscséven, Súron át Bajig.

A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. Nemzetközi akció kétévente van, idén Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Csehország is megvalósítja a programot az őszi hétvégék valamelyikén. Mindezek után a tatabányai Golgota Gyülekezet zenekara adott színvonalas műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában