sikítva menekültek

2018.12.17. 13:37

Ha ezt meghallgatja, soha nem fog ugyanúgy gondolni a tatai vadludakra

Egymásnak feszültek a facebookozók annak kapcsán, hogy Tatán tilos bizonyos tűzijátékok használata a téli időszakban. Hallgassa meg, hogy menekülnek a megriasztott vadludak.

Sz. A.

Vadludak vs tűzijáték: ez a hátborzongató felvétel örökre eldönti a tatai vitát

Forrás: Shutterstock

Annak kapcsán, hogy a közelmúltban életbe lépett Tatán a tűzijátékozás korlátozása, sőt, annak kisebb szigorítását is tervezik, egymásnak feszültek az állatbarátok és a (hogy finoman fogalmazzunk) kevésbé állatbarátok.

A Facebookon vannak, akik nemes egyszerűséggel tollas dögöknek nevezik az itt telelő vándormadarakat, és úgy érzik, túl van misztifikálva a jelenlétük, míg mások azt nem értik, hogy tényleg nem lehet-e kibírni tűzijátékozás nélkül. Nos, hogy milyen hatással van a ramsari egyezmény hatálya elő, nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyen éjszakázó madarakra az, ha megzavarják őket, idézzünk fel egy 2016-os esetet.

2016 novemberében, egy péntek kora este, 19 óra körül, amikor a szokásosnál élesebb gágogásuk, vagy inkább rikoltozásuk felverte az estét. Mobiltelefonnal az épp a Bláthy szakgimnáziumnál tartózkodó kollégánk rögzítette is a szokatlan hangokat, és mint kiderült, a madarak ijedtükben hagyták el a tavat: valakik éles fénnyel verték fel a tómederben éjszakázó állatokat, vagyis még csak nem is „rájuktűzijátékoztak”, hanem hangtalanul, de éles reflektorral rémisztették meg őket.

Sok ezer madár azonnal elmenekült távolabbi, nyugodt vizekre, míg több ezer társuk órákig riadtan kereste megszokott pihenőhelyét a vak sötétben. Másnap reggel egy fiatal nagy liliket gerinc törötten találtak a városban, valószínűleg nekirepülhetett valaminek a nagy riadalomban.

https://soundcloud.com/user-170119918/menekulo-vadludak-tata-folott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában