márton-nap

2019.11.18. 10:54

Gágogva sétáltak a legkisebbek Komárom, Tata és Bana utcáin

Óvodák és iskolák is csatlakoztak megyeszerte a Márton-napi héten rendezett programokhoz. Nem volt ez másképp Tatán, Banán és Komáromban sem.

Körtvélyfáy Dina

Ünnepi hangulatot varázsoltak a gyerekek Tatén

Forrás: beküldött

A tatai Vaszary János Általános Iskola alsó tagozatos diákönkormányzata kedves hagyományt elevenített fel Márton nap alkalmából: lámpás felvonulással lepték meg Tata lakosságát. A csaknem háromszáz kisdiák saját készítésű lámpással, hatalmas liba bábokkal, énekelve, gágogva tett egy sétát az Ady Endre úton, emlékeztetve, hogy ezen a napon libát, de legalább is libazsíros kenyeret kell enni. A felvonulást a szülők és kisebb testvérek népes csapata is színesítette. Az iskolába visszaérkezve lilahagymás zsíros kenyérrel és forró teával várta az iskola a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Ünnepi hangulatot varázsoltak a gyerekek Tatén (Fotó: beküldött)

A Banai Bóbita Óvodában a családok bevonásával készültek az ünnepre. A köszöntő után a Staféta együttes dallamaira a gyermekek ünnepre hangoló libás tánccal örvendeztették meg hozzátartozóikat. Ezután emléklapot és ajándékot vehettek át a tök-, zöldségfaragásban és madáretető készítésben résztvevő családok. Majd, kötetlen beszélgetés keretében a hagyományhoz kapcsolódó finom ételeket is elfogyasztották. A délután végül lámpás felvonulással zárult.

Komárom több intézményében is tartottak Márton-napi programokat. A Gesztenyés Óvodában például a Csigaduó adott műsort, volt tökfaragó verseny, és ezúttal sem maradt el az ovi körüli lampionos felvonulás sem. A koppánymonostori Napsugár óvodások az intézménytől a Dózsa György Művelődési Házhoz vonultak lámpácskáikkal, ahol tűzzsonglőr, kézműves foglalkozás, zsíros kenyér és tea várta őket, a kicsiket elkísérő szülők pedig forralt bort kóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában