partnerség

2020.02.17. 07:48

Majd' 55 millió forintból fejlesztik a neszmélyi borvidéket

A borvidék településin elindult közösségépítő projektben többek között külföldi borászati tanulmányút is szerepel. A fejlesztésekről fórumon értekezett két érintett település.

Petrik J.

Forrás: Shutterstock

A Dunaalmás és Neszmély együtt, konzorciumi tagként vesz részt a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Helyi identitás és kohézió erősítése Tata és környéke borvidékén elnevezésű pályázaton. Ebből az alkalomból nemrég, a térség borászai, szőlősgazdái, pincetulajdonosai részére szerveztek megbeszélést a neszmélyi Rétespajtában.

Ennek a fórumnak az elsődleges célja az volt, hogy az érintettek együttműködési kultúráját fejlesszék. Egyébként a konzorciumi partnerség „érvényes” még Szomód, Dunaszentmiklós, valamint Baj községek önkormányzatára is. Ennek a projekten az összköltsége kis híján 55 millió forint, ami megegyezik a támogatási igénnyel.

A nagy érdeklődés mellett megrendezett szakmai eszmecserén részt vett többek között Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Ollé Árpád, Dunaalmás, Janovics István, Neszmély polgármestere, Turay István, a Neszmélyi Borút Egyesület elnöke és Simecz Róbert hegybíró is.

Bencsik János egyebek mellett a térség marketingértékeiről szólt, illetve a borturizmus további fejlesztéséről, valamint a szakmai együttműködés fontosságáról. Borsó Tibor pedig a projekt borvidékre, bor­útra gyakorolt pozitív hatásait emelte ki.

A fórumon a Nyitott pincék elnevezésű mozgalom kiszélesítéséről is beszélgettek a megjelentek. A vidék egyik leghangulatosabb borbemutató helye a Rétespajtában kialakított bortrezor és látványpincészet is jelentősen hozzájárulhat a Neszmélyi borvidék kiváló nedűinek népszerűsítéséhez. A projekt célja, hogy a borvidékhez tartozó települések lakosainak partnersége erősödjön. Ehhez segítségül hívva a közösségfejlesztés különböző eszközeit, a közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatokat, közösségfejlesztő programokat, kiegészülve bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programokkal.

A szakemberek véleménye szerint ennek az elképzelésnek a megvalósulása több lépésben érhető el. A projekt első 13 hónapjában külső szakértő bevonásával az öt településen és Tata Agostyán városrészében kialakítják az úgynevezett helyi cselekvési terveket, meghatározzák a további tevékenységeik tematikáját. A projektben 36 hónapon keresztül, a helyi cselekvési terv a községek és a településrész lakosságát aktivizáló közösségi akciókra, eseményekre, programokra épül. A program ideje alatt a közösségfejlesztési folyamatról tájékoztató információs pontot is kialakítanak a „konzorciumvezetők” Tatán.

Mivel a projekt egyik kardinális eleme a borászathoz, a borturizmushoz köthető, külföldi tanulmányútra is lehetőség nyílik, hogy szakemberek és települési vezetők – a tervek szerint – jól „működő” borvidék életébe kaphassanak betekintést. A program sikerének egyik alapja lehet, hogy az a köztudatba minél hamarabb beépüljön. Ezt szolgálhatja például intenzív információs kampány, a közösségi tervező műhelyek közös „fellépése”, valamint a könnyen, mindenki számára elérhető összefoglaló dokumentációk, amelyek a partnerségi egyeztetés eredményeinek feldolgozását is tartalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában