csillagászat napja

2019.05.09. 15:02

Esztergomban és Dorogon is különleges csillagászati élmény részesei lehetünk

Szombaton lesz a csillagászat napja, így ebből az alkalomból országszerte csillagászati bemutatókkal és ismeretterjesztő programokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket. Többek között Esztergomban és Dorogon is.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát.

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján olvasható tájékoztató szerint idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból. Szombaton többek között Esztergomban a Művelődési Házban és Dorogon a Jubileum téren is lesznek csillagászati bemutatók – írja az MTI.

Ezen a szombat estén a Hold majdnem félholdként látható (az első negyed május 12-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénuszt, késő este pedig a Jupiter és holdrendszere lesz az este legfőbb érdekessége.

A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd. A csillagászat napja „mozgó ünnep”, amely minden évben a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!