szentmise

2020.01.02. 11:31

Erdő Péter: „Máriát tiszteljük, de nem istenítjük”

Az esztergomi bazilikában január 1-jei újévi szentmisén, a karácsonyi prédikációitól eltérően dr. Erdő Péter bíboros kifejezetten szűken az egyház, az evangélium üzenetén belül maradt, sem társadalmi, sem pedig egyéb témákat nem érintett homíliájában a Szűz Mária istenanyaságát ünneplő szentmisén.

Pöltl Oxi Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

„Amikor Szűz Máriában a valóságos Istenszülőt tiszteljük, ezzel őt magát nem istenítjük. Nem térünk vissza pogány vallások gondolkodásához, amely istennőket vagy anyaistent imádott, hanem a tiszta keresztény hit világos hagyományát követve borulunk le Isten üdvözítő tervének nagyszerűsége előtt” – többek között ezekkel a gondolatokkal indította újévi első szentmiséje homíliáját dr. Erdő Péter bíboros szerdán az esztergomi bazilikában.

Az újév napján Szűz Mária istenanyaságát ünneplő hívőknek a magyar római katolikus egyház feje azzal a kérdéssel folytatta beszédét, hogy „lehet-e Szűz Mária mintakép az egyház számára abban is, hogy ő Krisztus édesanyja?” Erdő Péter magyarázatul az egyházi hagyományt, illetve az egyház neves szentjeit hozta példának, melyek szerint Mária, aki szíve alatt hordta Jézust, s akiben a Szentlélek által megfogant a Megváltó, mint ember, istennek tett szolgálata, hűsége, hite, alázata okán válik a hívők példájává, példaképévé ma is.

A bíboros hangsúlyozta: „Szűz Mária istenanyasága két síkon valósul meg: fizikai és lelki értelemben. Szűz Mária Isten anyja nemcsak azért, mert Krisztust, aki valóságos Isten és valóságos ember, a szíve alatt hordozta és a világra hozta, hanem azért is, mert hittel és Isten akaratára mondott igenjével megfoganta őt a Szentlélek által. Természetesen nem követhetjük a Szűzanyát Krisztus világra hozatalában fizikai értelemben, de igenis utánozhatjuk hitében, amelynek köszönhetően Isten anyja lett.”

Dr. Erdő Péter kiemelte: a keresztény egyházak világszerte ünnepi hagyományai kiemelt napként tekintenek január elsejére, mely ugyan csupán a világi naptár első napja. Míg a katolikusok Szűz Mária istenanyaságát idézik fel, addig a protestáns egyházak, a reformátusok és az evangélikusok is, Jézus körülmetélésére és névadására emlékeznek az év első istentiszteletein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában