szentmise

2019.12.25. 14:25

Erdő Péter: fontos, hogy hitünk Krisztushoz kapcsolódjon

Erdő Péter bíboros esztergomi bazilikában tartott szentmiséjén János evangéliumából idézve emlékeztette a híveket a Krisztusba vetett hit fontosságáról.

Pöltl Zoltán

János evangéliuma komoly elmélyülésre és gondolkodásra lehetőséget adó első sorai alapján hirdette és magyarázta Isten igéjét Erdő Péter bíboros december 25-én az esztergomi bazilikában. A kifejezetten nagy érdeklődésre számot tartó délelőtti szentmisén a magyar egyházfő erre célozva emelte ki, hogy János evangéliuma annyiban is különleges, hogy nem hasonlítható az első háromhoz, illetve rámutatott, hogy abban olyan a többinél fontos részek nem találhatók, mint Krisztus születése.

Erdő Péter emellett arra hívta fel a figyelmet: „A János-evangélium viszont már az istenség oldaláról közelíti meg Jézus személyét: „Kezdetben volt az Ige és az Ige Istennél volt. (…) Minden őáltala lett és nélküle semmi sem lett, ami lett”. Itt tehát ugyanazokkal a szavakkal kezdődik az evangélium, ahogyan a Teremtés könyve indul: „Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet”. Vagyis Jézus személyének megértéséhez – amennyire az ember egyáltalán felfoghatja a titkot – túl kell lépnünk a teremtett világon.”

Sokan voltak kíváncsiak a bíboros szentmiséjére (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

A bíboros Esztergomban elmondott karácsonyi homíliájában kiemelte: „Ma is fontos, hogy keresztény hitünk Jézus személyéhez kapcsolódjon, mert ő történelmi személy, valóságos ember és valóságos Isten. Emberségét látták, tapasztalták a kortársak is, ismerték a tanítását. De nem tudták kivonni magukat egy igéző, egy elbűvölő hatás alól, amely több volt, mint amire ember képes lehet.” Erdő Péter prédikációjában fontosnak tartotta elmondani, hogy nem filozófiát hirdet a mai evangélium, nem is csupán valamilyen csodálatos élményt, amit bárki meditáció útján szerezhet a világmindenségről és aztán mesékben, jelképekben, történetekben a maga módján fejez ki, hiszen itt egy történelmi eseményről van szó, amelyen keresztül az isteni valóság belép, bevilágít az emberiség életébe.

A katolikus egyház magyarországi feje a karácsony előtt már kiadott egy nyilatkozatot, mely részben egybecseng az Esztergomban elmondott ünnepi homíliájának lényegével, de akkor többek között azt is leszögezte, hogy az egyház a szegények, elesettek segítésével szervezetei révén foglalkozik, de maga az egyház nem jótékonysági szervezet, nem NGO, hanem alapvetően Krisztusban hívő közösség, mely hite alapján nyújt önzetlenül segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában