megemlékezés

2020.06.11. 07:30

Máig nem feledi Tata híres szülöttét, aki tudománnyá tette a közszolgálatot

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében az idén megemlékeztek névadójukról, a közigazgatás modernkori megújítójáról és útmutatójáról Tatán.

Szűr Annamária

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Magyary Zoltán szülőháza előtt gyűltek össze az emlékezők, akiket a népfőiskolai társaság elnöke, Borsó Tibor köszöntött. Mint mondta, a járványveszély miatt a hagyományos Magyary-konferencia ugyan elmaradt, de csendes sétával és koszorúzással most is leróják tiszteletüket a tudósra.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott Magyary szülőházánál mondott beszédet. Kiemelte: bár rendhagyó a megemlékezés formája most, de az a fő, hogy itt vannak az emlékezők.

– Elmélet és gyakorlat egy személyben találkozott Magyary Zoltánban – méltatta a tatai születésű tudóst, aki az amerikai menedzsment típusú közigazgatást és a német-porosz rendszert is tanulmányozta, majd a katedrára visszatérve tanítványaival folytatta a kutatást. A kormánymegbízott, méltatva az iskolateremtő tudóst, hozzátette, hogy állam és közigazgatás egyaránt az állampolgárért van, és hogy Magyary örökségét kell ma is továbbvinni.

A Bercsényi utcai szülőház után a tópart felé vették az irányt az emlékezők Magyary szobrához. Itt Michl József polgármester köszönetet mondott a népfőiskolának programjaiért, valamint azért, hogy a konferenciákkal minden évben külön is ráirányítják a figyelmet a közigazgatás tudós munkásságára, város- és járásszervező tevékenységére.

A Kemma.hu-nak elmondta: Tata szellemi nagyjaira kezdve az Eszterházyaktól Kálmán Attiláig máig oda kell figyelni és közülük kiemelkedik Magyary Zoltán. Mint fogalmazott, ő tudománnyá tette a köz szolgálatát, és nemcsak hálásak és büszkék kell hogy legyünk rá, hanem tanulnunk is kell tőle.

Innen a járási hivatalhoz mentek át az emlékezők, ahol Ströcker Zoltán hivatalvezető osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Ő úgy véli, hogy Magyary leütötte azokat a cölöpöket, amelyekhez a közigazgatásban a mai napig vissza tudnak nyúlni, amikre tudnak támaszkodni, hiába változott meg a világ. Elvei, szempontjai száz év múltán is példát mutatnak. A közigazgatás közel került az állampolgárokhoz, hatékonyabb és emberközpontúbb lett például a járási rendszerrel.

Nemzetközi szinten is elismerték

Magyary Zoltán, a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője 1888-ban született Tatán. Felsőfokú tanulmányai után államtudományi oklevelet és jogtudományi doktorátust is szerzett. Pályájának első fele a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumhoz és a Klebelsberg Kúnó által irányított tudománypolitikához kapcsolódik. Az 1930-as évektől egyetemi tanári és az általa alapított, vezetett közigazgatás-tudományi intézetben végzett kutató munkássága vált meghatározóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában