vízállás

2018.10.15. 07:06

11 (!) centiméteres a Duna Komáromnál: soha nem volt még ilyen alacsony

Komáromnál az eddig mért legkisebb 18 centiméter volt. A hangsúly az eddig-en és a volt-on van, ugyanis október 15-én reggel hatkor mindössze 11 centimétert mutatott a vízmérce.

Sz. A.

A Duna extrém alacsony vízszintje miatt több hajó is vesztegelni kényszerül Komáromnál

Fotó: Kovács László/24 Óra

A nyár végi katasztrofálisan alacsony vízszintek után most ismét extrém alacsony a Duna vízállása, sőt. Október 15-én reggel hatkor Komáromnál mindössze 11 centimétert mutatott a vízmérce. A meder sajátosságai miatt ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a határfolyó túloldalán Révkomáromnál ennél magasabb vízállást mérnek. Ott például október 14-én reggel 66 centimétert mértek, míg a magyar oldalon 19-et. 15-i adatok Révkomáromból még nem állnak rendelkezésünkre.

Az Észak-Dunántúli vízügyi Igazgatóság már a hét vége előtt figyelmeztetett egyébként, hogy mivel a környező országokban, így folyóink vízgyűjtő területein sem hullott jelentősebb mennyiségű eső már több hete, az előttünk álló napokban a vízállások (és vízhozamok) az eddigi legalacsonyabb értékeket is megközelíthetik, kedvezőtlen esetben akár el is érhetik. Erre elsősorban Komárom térségében és az alatta lévő szakaszon lehet számítani.

Az előrejelzés szerint egyébként további apadás várható a Duna komáromi szakaszán.

 

Címkék#Duna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában