drónok

2019.01.10. 11:30

Ha a fa tetején landol a karácsonyi ajándék – nem mindegy, hogyan és mivel drónozunk

A karácsony egyik slágerterméke a drón volt, sokan azonban nem tudnak megfelelően bánni a repülő eszközzel, ebből pedig akár balesetveszélyes helyzetek is adódhatnak. Ilyés Zsolttal, a világbajnokságot megjárt nyergesújfalui pilótával annak jártunk utána, hogy mikre érdemes figyelni a drónhasználóknak.

Walczer Patrik

A karácsony egyik slágerterméke a drón volt. Ilyés Zsolttal, a világbajnokságot megjárt nyergesújfalui pilóta elmondta, mire érdemes figyelnie a használóknak.

Forrás: Shutterstock

– Boldog karácsonyt, kislányom! – mondta az apuka a karácsonyfa tövében, mialatt drónnal ajándékozta meg hatéves gyermekét. A csöppség aztán alig várta, hogy a szabadban próbálhassa ki az új játékszerét. Mint tudjuk, az ördög sosem alszik, így az első reptetés alkalmával a drón egyenesen felrepült egy közelben található fára.

Az eset akár szerencsétlenebb kimenetellel is végződhetett volna, hiszen ha az irányítók elvesztik a kapcsolatot a járművel, az eszköz lezuhanhat és anyagi károkat, valamint személyi sérülést okozhat. Az ünnepek után a közösségi oldalakon is elszaporodtak azok a bejegyzések, amelyekben az újdonsült tulajdonosok kétségbeesetten keresték eszközeiket. Szerencsésebb esetben a szomszédok udvarán vagy egy mezőn épségben leszállnak a szerkezetek, de hallottunk már olyan történetről is, amikor egy autót karcolt meg az eszköz.

Ilyés Zsolt nyergesújfalui drónpilótával jártunk utána, hogy mikre érdemes különösen odafigyelni a pilóta nélküli repülő eszközöket használóknak.

– Az eszközök dobozain nem véletlenül tüntetik fel, hogy 14 éves kortól ajánlott a használata. Véleményem szerint 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem szabad drónt ajándékozni, hiszen még nem fejlődött ki megfelelően a szem-kéz koordinációjuk ahhoz, hogy érdemben tudjanak játszani az eszközzel – fejtette ki.

Újdonsült tulajdonosként nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a szerkezeteket 10-20 méteres hatótávolságra tervezik. Egyrészt ilyen messziről nehéz megkülönböztetni, hogy melyik a jármű eleje és a hátulja, másrészt, ha a távirányító elveszti a kapcsolatot a géppel, akkor elszáll.

– Mivel az olcsó drónok nagyon könnyűek, nem igazán bírják a szelet, ezért fontos, hogy viszonylag szélcsendes időben, szélárnyékban reptessék a tulajdonosok az eszközeiket. Egy hirtelen érkező fuvallat könnyen alákap a gépnek, és ha hatósugáron kívülre kerül, akkor akár messzire elrepülhet – mondta Ilyés Zsolt.

A versenypilóta szerint a biztonságot semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. Mindig olyan helyen gyakoroljunk, ahol nem okozhatunk sérülést másoknak. Bár igaz, hogy nem erős szerkezetekről beszélünk, de kisebb karcolásokat okozhatnak, illetve a propellerek beleakadhatnak a hajba is – mondta.

– Mindenképpen azt tanácsolnám a szülőknek, hogy elsőként egy kisebb, egyszerűbb, szobai drónt vásároljanak. Szükséges egy olyan hely is, ahol a gyermek elsajátíthatja a jármű kezelésének alapjait. Mivel ezeknek az eszközöknek a tömege igen alacsony, ezért abszolút nem valók szabadtéri használatra, viszont zárt térben jól használhatók lehetnek – fogalmazott a drónvásárlással kapcsolatban.

Fontos tudnivaló, hogy a drónok az akkumulátor kapacitása miatt mindössze 4-5 percnyi repülésre képesek, töltésük viszont háromnegyed óráig is eltart. Ugyanakkor nem szabad teljesen feltöltve és teljesen lemerítve sem tárolni az akkumulátort, hiszen mindkét esetben rendkívül instabillá válik. Nem mellesleg a sérült erőforrást nem érdemes foltozgatni, szigetelőszalaggal átkötni, hiszen igencsak tűzveszélyes.

Jogi szabályozás

A Magyarországon érvényes jogszabályok szerint ahhoz, hogy valaki pilóta nélküli légi járművet, drónt vagy repülőgépmodellt reptethessen, eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelnie, amelyet legalább harminc nappal a tervezett repülés előtt be kell nyújtani a Honvédelmi Minisztériumhoz. Ha közterületen szeretnénk forgatni, képeket készíteni, a felsoroltak mellett az illetékes önkormányzattól (magánterület esetén a tulajdonostól) is szükségünk lehet hozzájárulásra. Sport-, valamint magáncélú tevékenység esetén a vállalkozásoknak még egy lépés kötelező: az eseti légtér igénylésén felül a tevékenységet be kell jelenteni az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére. További feltétel, hogy kell rendelkezzünk biztosítással is, amelyet a kisjátékok kategóriájába tartozó besorolás miatt nem mindenki köt. Egy törvényjavaslat szerint a jövőben a 250 gramm alatti gépek játékoknak minősülnének, amelyek bármiféle engedély nélkül használhatóak lennének, így sokan mentesülnének a fenti kötelezettségek alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában