diákok

2019.03.20. 11:30

Hatalmas sikert aratott a dorogi iskolások forradalmi hangulatú ünnepi műsora

Március 15-én az általuk összeállított, kortárs műsorral emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium 10. B osztályos tanulói.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A Himnusz eléneklése és a köszöntő után a diákokra terelődött a figyelem, akik kortárs műsort adtak elő a március 15-i ünnepségen a Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. A 10.B osztály bemutatta, hogy milyen lett volna, ha a hősi halált halt költő és társai az internet, valamint a közösségi oldalak segítségével szervezték volna meg a dicső nap eseményeit.

– Az 1840-es években egyre erősödő feszültségek jelezték, hogy hamarosan megkezdődik a polgári átalakulás – olvasta fel telefonjából az egyik tanuló, majd Éljen a forradalom! kiáltásban törtek ki a nemzeti színű lobogóval masírozó gimnazisták.

A hangulatot tovább fokozta Petőfi Sándor emelkedett hangvételű Mit nem beszél az a német… című verse is, amelyet az egyik szereplő szavalt el a közönségnek.

Táton egy nappal előbb ünnepeltek

Táton a nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én a Hősök terén tisztelegtek a lakosok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint a függetlenségért vívott harcban elesettek emléke előtt.

Az ünnepség nyitányaként Szladik Tibor vezényletével a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekart hallhattuk, majd a Himnusz eléneklése után a Táti III. Béla Általános Iskola hetedik osztályos tanulóinak irodalmi műsora következett.

A megemlékezésen ezúttal dr. Veres Zoltán megyei jegyző mondott ünnepi beszédet, majd dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, az önkormányzat, az egyházközség, az intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a szobornál.

A diákok később kiszabadították Táncsics Mihályt, „elvonultak” a nyomdába is, majd felolvasták a frissen kinyomtatott 12 pontot is.

– Az 1848-as forradalom legnagyobb csodája az volt, hogy vér nélkül teremtette meg a modern polgári Magyarországot, koronázta meg a reformkor küzdelmeit – hangzott el a műsorban.

Zárásként Kurcz Máté ragadott gitárt, aki Csekő Majával a közösen írt zenei darabot adta elő: a szerzemény nagy sikert aratott, méltó módon zárta le a műsort, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Petőfi-szobornál.

Fúvószenekari koncertet hallhattunk

Csolnokon a képviselő-testület a Csolnoki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Csolnoki Fúvószenekar közösen rendezte meg a március 15-i ünnepséget. Az ünnepélyes zászlófelvonás után Kolonics Péterné polgármester mondott köszöntőt, majd Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész és a zeneiskola növendékei műsorát láthattuk.

A hangszerek a nap további részében is fontos szerepet játszottak: a Csolnoki Fúvószenekar 17 órától ünnepi koncertet adott a Kossuth Lajos Művelődési Házban. A hangversenyen az elhangzott indulók mellett felidézték az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint felolvasták az aradi vértanúk nevét is, akik életüket áldozták hazánkért.

A 10.B osztályos tanulók hitelesen idézték fel a forradalmi hangualtot (Fotó: W. P. / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában