vitamin

2019.02.04. 14:00

Délről jönnek a klasszikus magyar gyümölcsök

C-vitaminbombák után kutattunk a Tatabánya-újvárosi piacon. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, ki és mennyire őrzi az egészségét a „gyümölcsök által”. Ekkor derült ki, most már ez idő tájt „klasszikus magyar gyümölcsnek” a banán, a mandarin és a narancs számít...

Petrik József

C-vitaminbombák után kutattunk a Tatabánya-újvárosi piacon. Most már ez idő tájt „klasszikus magyar gyümölcsnek” a banán, a mandarin és a narancs számít...

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az újvárosi piac mindkét végén fütyül a szél. A didergő árusok legszívesebben mindent magukra vennének, úgy kínálnák portékáikat. A fedett vásárcsarnokban jóval élénkebb a forgalom, mint a szabadban lévő standoknál.

Mikor azután érdeklődünk, hogy milyen a gyümölcskínálat, Kamocsai Tamás zöldséges tömören válaszol.

– Van minden – mondja. – A legkeresettebbek a „magyar klasszikusok”, a narancs, a mandarin és a banán. Úgy tűnik, a vevők gyakorlatilag csak ezeket ismerik. Szerintem, nincs jelentős változás az árakban a tavalyihoz képest, a kereslet még sem élénk. Jóval kevesebb fogy a gyümölcsökből, mint amennyi vitamint ilyen formában is meg kellene ennünk.

Kovács Zoltánné Bánhidáról utazott el idáig egy szép fürt szőlőért.

– Gyakran megfordulok itt – magyarázza. – Most nem lehet úgy eltárolni a gyümölcsöket, mint jó időben, ezért kétnaponta veszek frisset magamnak. Egy hónapban körülbelül kétezer forintot költök ilyen dolgokra, és azt itt, ahol szép az áru.

Egy másik pultnál Lőrincz Miklós kereskedő tüsténkedik.

– Nálam leginkább az édes és a kissé savanykásabb almát keresik, ezért tartok mindkettőből. De például a vérnarancsot vagy grapefruitot kevesebben keresik. Sokan nem is tudják, hogy lehet nálunk kapni. Ezért állandóan kínálgatom, mert ezek igazi vitaminbombának számítanak. Magam is naponta eszem...

Szőke Istvánt egy stanicli mandarinnal a markában állítjuk meg.

– Magam is termelek gyümölcsöt, azt szoktam fogyasztani. Főleg almát – említi. – De ilyenkor a piacon a citrusféléket keresem, mert a mandarinnal vagy a naranccsal jobban pótolható a C-vitamin.

Gyümölcsárak:

Az újvárosi piacon olasz, francia és görög, esetleg spanyol gyümölcsöktől roskadoznak a pultok. Magyar csak az alma...

  • Mandarin: 400–590 Ft/kg
  • Prémium narancs: 450 Ft/kg
  • Alma: 250–350 Ft/kg
  • Szőlő (fehér, kék): 1200 Ft/kg
  • Banán: 500 Ft/kg
  • Birsalma: 850 Ft/kg
  • Eper: 2490 Ft/kg
  • Körte: 480–780 Ft/kg
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában