túrázás

2020.01.25. 11:30

Az esztergomi diákok meghódították az Alacsony-Tátra hófödte csúcsát

Páratlan kilátásban gyönyörködhettek az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium tanulói, akik Cseke András osztályfőnök, valamint P. Varga Kapisztrán OFM ferences atya vezetésével jutottak fel az Alacsony-Tátra egyik legnépszerűbb csúcsára, a Gyömbérre. A csapat jövőre a Chopokot mászná meg.

Walczer Patrik

Az iskola diákjai számára a túrázás nem ismeretlen fogalom, közülük néhányan igencsak kedvelik ezt a kikapcsolódási módot. Tavaly egy kisebb társaság, élén P. Varga Kapisztrán OFM ferences szerzetessel, sikeresen megmászta az Alacsony-Tátra Király-hegy nevű, 1946 méter magas csúcsát.

– A túra előtt és után is havazott, a kirándulás napjára pedig rossz időt jósoltak. Ennek ellenére ragyogó napsütés fogadott minket és sikeresen felértünk a hegyre – idézte fel a tavalyi utat az atya.

Idén egy másik hegyet, a 2043 méter magas Gyömbért célozták meg. Cseke András osztályfőnök, valamint a diákok a túra előtti napon a szécsényi rendházba utaztak, majd másnap reggel onnan folytatták tovább útjukat. Leparkoltak a Tale nevű síközpontnál, ahonnan gyalog közelítették meg a csúcsot.

– A túra tervezésekor a napsütéses órák számát is figyelembe kellett vennünk. Rendkívül meglepett minket, hogy nagyjából öt kilométer mászás során 900 méter szintkülönbséget küzdöttünk le – tette hozzá.

A csapat az úgynevezett téli úton ment fel, amelynek nyomvonalát még nagyobb hó esetén is jól lehet látni. A csúcson káprázatos kilátás és mondhatni, a tavalyinál jobb idő fogadta őket. A hegytetőről még a közeli Chopok hegyet is szemügyre vehették.

Az egyik diák, Petrovics Bence – aki társai tavalyi élménybeszámolója hallatán kapott kedvet a kiránduláshoz – elmondta, hogy ketten úgynevezett hócsúszkát is vittek magukkal, így lefelé kiélvezték a lejtők nyújtotta lehetőségeket. Megjegyezte, hogy voltak olyan szakaszok, ahol húszméterenként pihenniük kellett. A túra zárásaként pedig egy étterembe beülve a szlovák konyha remekeivel ismerkedtek.

P. Varga Kapisztrán szerint mindenkinek kedves élményként maradhat meg az emlékezetében a túra és örömmel tölti el, hogy pedagógusként meg tudott mutatni a diákjainak egy olyan dolgot, amelyet a súlyának megfelelően mindenki pozitívan értékelhet.

Petrovics Bence arra is kitért, hogy az érettségi után is szeretnének túrázni és jövőre fel akarnak jutni a Chopok csúcsára.

Az Alacsony-Tátra

Az Alacsony-Tátra mintegy nyolcvan kilométer hosszúságban nyugati-keleti irányban húzódik Szlovákiában a Vág és a Garam folyók völgyei között. A fő gerincén három csúcs haladja meg a 2000 méteres magasságot, a Gyömbér, a Chopok és a Déres. Hatalmas, kiterjedt gyephavas, az Alacsony-Tátra keleti részének legmagasabb orma, a hegység e részének névadója a Király-hegyi-Tátra. Csúcs­platója kelet-nyugat irányban megnyújtott. Észak felé a Záturňa nevű, rövid szárnyvonulatot bocsátja ki, amely meredeken szakad le a Fekete-Vág völgyébe a Teplicska-katlanban. Északkelet felé Úplazon és Predna Hoľán keresztül a Pópa-hágóra (Sedlo, Popová) egy másik vonulat húzódik, amely összekapcsolja az Alacsony-Tátrát a Szlovák Paradicsommal. Délkeletre pedig egy harmadik, rövid gerinc indul a Király-hegyre és Garamfő felé. Legnagyobb kiterjedésű tava a Verbici-tó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában