szabályok

2020.02.19. 07:04

Az állam kártéríti a vadászokat a leölt vaddisznókért

Szűkebb hazánk erdeiben lehet vaddisznóra vadászni, de szigorú szabályokkal. A hatóságilag megsemmisített állatok után pedig az állam fizet a társaságoknak.

P. J.

Forrás: Shutterstock

Hazánkban az afrikai sertéspestis terjedése jelentős hatással volt, van a vaddisznók elejtésére. Az is vitathatatlan, hogy azon vadásztársaságok területén, ahol fertőzött vagy veszélyeztetett az állomány, ez árbevétel-kiesést okozhat. Attól azonban egyelőre nem kell tartani, hogy az egyéb nagyvadakat, a bevételek megtartása miatt, túlvadásszák. Mivel a hatóságilag megsemmisített vaddisznókért az állam kártérítést fizet a társaságoknak.

A szomódi Kőpite Vadásztársaság tagjával, dr. Jordán Gyulával arról is beszélgettünk, milyen szabályok mellett lehet mostanság disznót elejteni. A vadász elmondta, hogy szabad a vaddisznók kilövése, de azt, a területileg illetékes hűtőházban le kell adni, mert a tetem zsigerelését csak szakember végezheti. A belsőségeket megsemmisítik, a bevizsgált vadhúst, amennyiben nem fertőzött, a vadász saját felhasználásra megveheti, ám továbbértékesíteni nem lehet. Azaz, ha a vadat elejtő nem tart igényt a húsra, akkor azt is meg kell semmisíteni.

Dr. Jordán Gyula azt is kiemelte, hogy a Tatai és Tatabányai járásban és környékén az eddig kilőtt és hatóságilag ellenőrzött vaddisznókból vett minták közül egy sem volt pozitív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában