Környezetvédelem

2018.09.19. 14:20

Esztergomban és Kisbéren is programokat tartanak a Mobilitási Héten

Látványos és interaktív programokkal várnak mindenkit Esztergomba és Kisbérre is az Európai Mobilitási Hét apropójából. Mindenki tegye le az autót, megéri.

Kemma.hu

A Biztonság hete egyik programja Esztergomban

Forrás: Katasztrófavédelem

Szeptember 18-án, edden Biztonság hete ketetében a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, a katasztrófavédelem és a polgárőrség tartott különleges foglalkozást a gyermekeknek Esztergomban, a Széchenyi téren.

A program során több játékos feladaton keresztül ismerkedtek meg kicsik és nagyok a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők érdekes munkájával, illetve a vállalkozó szellemű gyerekek felölthették a szakszolgálatok speciális ruházatát. Ezen túl nagy népszerűségnek örvendtek a különféle járművek, melyekbe a kisiskolások beülve végre kényükre-kedvükre szirénázhattak, a főtéren lakók, arra sétálók nem kis meglepetésére.

Minden kisfiú álma teljesült: kipróbálhatták a szirénát is (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra)

Az esztergomi programsorozaton érvényesült a mottó, miszerint „Keverd és mozogj” (Mix and move). A programszervezők reggelivel „jutalmazták” azokat, akik szerdán autó helyett kerékpárral vagy gyalog indultak aznap munkába, iskolába, napi teendőik intézésére. A program zárása az ovisok és iskolások látványos biciklis felvonulása lesz Esztergomban 21-én.

Mottó: Mix and move!

Az Európai Mobilitási Hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, idén több mint 200 település vesz részt a programokban. A kampány jelszava, a Mix and move! az alternatív és variálható közlekedési megoldásokat igyekszik erősíteni a kizárólagos autóhasználattal szemben. A programsorozat egy olyan összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A projekthez hozzájárul a kerékpárutak folyamatos építése, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztése a közlekedési tárca részéről.

 

 

Kisbéren pedig a 17. Európai Mobilitási Hét apropójából rendezik meg az autómentes napot szeptember 21-én, hogy felhívják a helyben és a környéken élők figyelmét a mobilitás és az egészség kapcsolatára, a testmozgás hiányának kedvezőtlen hatásaira. Ennek érdekében előtérbe helyezik a kerékpározást, a gyaloglást, a tömegközlekedési eszközök igénybevételét. Már csak azért is, mert az „autómentesebb” közlekedéssel hozzájárulhatunk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is.

Európai Mobilitási Hét

Az idén már 17. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét apropójából látványos programokkal várták, várják ezen a héten a megyei gyerekeket, fiatalokat szeptember 17-20. között.

A településen a helyi szülőket és az iskolákat is bevonják a programsorozatba. Az önkormányzat és a művelődési ház olyan osztályok és szülők jelentkezését várja, akik önként vállalják, hogy szeptember 17. és 20. között autók nélkül mennek a munkahelyükre, s az iskolákba is. Ezt az osztályfőnökök és a munkahelyi vezetők igazolják majd.

A benevezők közül Sinkovicz Zoltán polgármester szeptember 21-én sorsolja ki azt a diákközösséget, melynek tanulmányi kirándulásához húszezer forinttal járulnak hozzá. Ezen a napon több programot is tartanak a Lovarda téren, amiket az önkormányzat, a művelődési ház, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőállomás dolgozói bonyolítanak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!