kreatív média

2019.08.23. 17:30

Médiagurut farag belőled az Agora

Nem csak az Instán és a TikTokon szeretnéd kiélni a kreativitásod, vagy te akarsz lenni az, aki megmondja és megmutatja a tutit? Akkor az Agora médiaprojektjében a helyed.

Sz. A.

Nem csak az Instán és a TikTokon szeretnéd kiélni a kreativitásod, vagy te akarsz lenni az, aki megmondja a tutit? Akkor az Agora médiaprojektjében a helyed.

Forrás: Montázs/Shutterstock

Ne a filtered vagy az effekted, hanem a mondandód keltse fel mások érdeklődését, és te is láss a filterek mögé! Talán így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni azt a médiaprojektet, amelyet 16-25 év közötti tatabányai fiataloknak szervez A Vértes Agorája.

Szénási Pál, az Agora közösségfejlesztő munkatársa elárulta: a cél egy kreatív tehetségközpont létrehozása, amelyben különböző műfajokban fejleszthetik, képezhetik magukat és kreativitásukat a tatabányai fiatalok. Ma már, mondhatni mindenki zsebében ott van az egész világ egy komplett filmstúdióval, egy jó poszttal vagy instasztorival mi magunk lehetünk az első számú hírforrás. Ez a webolúció kora. A digitális világ azonban nem csak technika, hanem gondolkodás- és életmód is, és amennyi szabadságot ad, annyi felelősséget is ró ránk.

– Szeretnénk, hogy a tatabányai fiatalok megismerjék a kreatív ipari szolgáltatások történetét, elsajátítsák a filmezés, az online hírszerkesztés és a rádiózás alapjait, részesei legyenek az alkotás folyamatának, megismerjék a digitális kultúrát. Mindezt egy képzési, közösségfejlesztő és tehetséggondozó projekt keretein belül, helyi szakemberekkel, mentorokkal – árulta el Szénási Pál, akitől azt is megtudtuk, hogy a bő egy éves program végére igazi médiaguruk válnak majd a résztvevőkből, akik, szerkesztőségként online rádiót és televíziós csatornát indítanak, hírportállal együtt, a fiatalokat leginkább foglalkoztató témakörökben blogokkal, vlogokkal és minden egyébbel, ami és ahogy érdekli őket és kortársaikat.

Mindez ráadásul a későbbiekben is segítségére lehet a résztvevőknek, hiszen akár a jövőjüket is megalapozhatják. Ahogy Szénási Pál fogalmazott, a fiatalok inspirációt kapnak a pályaválasztáshoz, a távolabbi pályájuk alakításához, hogy tehetségüket kibontakoztathassák, ismereteket, tapasztalatokat szerezzenek, illetve olyan szakirányú tapasztalatot szerezzenek, ami növeli a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük esélyeit. Ha pedig a médiában képzelik el a jövőjüket, ez a legjobb hely számukra, elvégre a tehetségtámogató projekt segítségével a helyi és országos médiában folytathatják karrierjüket.

Szeptemberben egy táborban áll majd fel a szerkesztőség, hogy aztán a kommunikációs alapok elsajátítása után a forgatókönyvírást, a kamerakezelés, fotózást, digitális effekteket éppúgy megtanulják, mint a hangvágást vagy a podcastok, rádióadások elkészítését. A közösségimédia-trégingen a digitális újságírás éppúgy szóba kerül majd, mint a vizuális történetmesélés, többek között. Bő egy év múlva pedig a nagyvilág elé lép Tatabánya legifjabb médiacsapata, aminek tagjai igazán „élik” a digitális világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában