vízi akadályok

2020.02.07. 07:00

A vízben is bizonyították rátermettségüket a tatai katonák

A tatai katonák 11. Harckocsi Zászlóaljának kijelölt állománya a minap Székesfehérváron gyakorlatozott, ahol a vízben kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Facebook/MH 25 Klapka György Lövészdandár

A katona a vízben is katona, ha ott kell dolgoznia vagy társát mentenie, akkor arra is fel kell készülnie. Ennek megfelelően szokatlan helyen, egy székesfehérvári uszodában vett részt kiképzésen az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi Zászlóaljának kijelölt állománya.

Természetesen nem strandolásról vagy egyszerű sportolásról volt szó, ugyanis a harckocsizok számára is nagyon fontos, hogy biztonságos környezetben gyakorolva, megfelelő jártasságot szerezzenek abban, hogyan kell például biztonságosan a vízbe érkezni, minként lehet leküzdeni a vízi akadályokat, vagy mit kell tenni akkor, ha saját maguk vagy társuk a vízbe esik.

Horváth Sándor alezredes, a zászlóalj parancsnoka sem úszta meg a képzést.

– A harckocsizók számára is fontos, hogy biztonságos körülmények között gyakorolják, mi a teendő, ha átkelés közben bajba kerülnek – magyarázta az alezredes. – Bár a harckocsikkal végzett, víz alatti átkelésre már viszonylag régen nem került sor, de az alezredes úgy gondolja, az új technika beérkezésével visszatér ez a képesség is.

A fokozatosság elvét betartó foglalkozáson a katonák egyre bonyolultabb helyzeteket oldottak meg egyre több ruhában és eszközzel. Fontos volt, hogy megfelelő magabiztossággal tudják saját maguk és társaik mentését megoldani. A dandár katonái ugyanis számos esetben, így a kiképzések mellett katasztrófavédelmi feladatoknál vagy éppen az árvíz elleni védekezésnél kerülhetnek víz közelébe.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=171&v=1fZBfrXwq04&feature=emb_logo&fbclid=IwAR3cDRnKr0xRf8_NrdKiIcGpV-vsWh7H7sfUCRBR2VPfBrkGjF44hr7iAFg

– A harckocsi zászlóalj számára kiemelten fontos ez a foglalkozás. Alapvető képesség számukra az úszni tudás, hiszen előfordulhat, hogy a harckocsiból úszva kell biztonságosan kijutniuk – szögezte le a kiképzést vezető Róth Balázs százados.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában