emlékezés

2020.01.02. 14:05

A mocsai hősökért gyújtották meg a gyertyát

Az első világháború katonáira több érdekes előadással, verssel, zenével emlékeztek Mocsán.

K. D.

Hagyománnyá vált a mocsai művelődési házban, hogy minden évben megemlékeznek az I. világháború eseményeiről és annak következményeiről. Hörömpöli Tibor főszervező elmondta, 2014-ben szerveztek először magán­emberek első világháborús emléktúrát. A következő évben a MÁV Nosztalgia expressz vonatot indított, a legjelentősebb hadszíntereket járhatta be a több mint négyszáz résztvevő.

Hörömpöli Tibor a 2016-os, második úthoz csatlakozott. Azt tapasztalta, szinte mindenki a nagyapák, dédapák fényképeivel szállt fel a vonatra, az út során pedig sok érdekes történetet osztottak meg egymással. Bár a centenárium már véget ért, 2019-ben is szerveztek utat, és valószínűleg idén is elindulhat az expressz. A vonatút alkalmával ismerkedett meg Tibor a mocsai est előadóival, akik folyamatos előadásokat tartottak az utasoknak. Kérésére szívesen ellátogattak Mocsára is, ahol immár három esztendeje számít visszatérő vendégnek Pintér Tamás történész, levéltáros, Rózsafi János tudományos kutató és dr. Steneinger Norbert hadtörténész. Az eseményen többek között a mocsai háborús hősök tetteiről is hallhattak a jelenlévők.

A programon az előadások mellett megemlékezést is tartottak. Először dr. Lipót Gyula alpolgármester mondta el Varró Klára Üzenet egy tömegsírból című versét, majd a hősi szobron szereplő hatvanhat mocsai katona nevét olvasták fel. Ezt követően Bánáti Norbert, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola tanára játszotta el trombitán a Takarodó című nótát. Az előadások után a hősi szobornál gyújtottak gyertyát az áldozatokra emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában