A következő héten is több helyszínen várják a véradókat

Ezen túl a koronavírus elleni terápiához használt vérplazma adásáról is tájékoztat az Országos Vérellátó Szolgálat.

Kemma.hu

Tamás első alkalommal adott vért

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatára tudományos konzorcium alakult, amelynek célja, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából terápiás készítményt állítson elő. A Semmelweis Egyetemen már alkalmazták is a terápiát, ahol két beteg kapott vérplazma-készítményt.

Széles körű alkalmazás

Az emberi vért mintegy 45 százalékában vörösvértestek és fehérvérsejtek, körülbelül 55 százalékában pedig fehérjében gazdag folyadék, a vérplazma alkotja. A plazma több mint százféle különböző fehérjét tartalmaz, amelyek közül sokat már használnak betegségek kezelésére. Az egészséges személyek plazmája épp ezért fontos alapanyag olyan gyógyszerek előállításához, amelyeket a véralvadási faktorhiány, sokkos állapotok, az immunglobulin-hiány betegségek stb. kezelésekor alkalmaznak, írja a koronavirusplazma.hu.

A plazmaadás (szaknyelven: plazmaferezis) során a véradással ellentétben csak a vér folyékony alkotórésze (a vérplazma) kerül levételre. A vér sejtes elemeit a (plazmaadó) donor visszakapja. A fehérjék nagyon gyorsan újraképződnek, a veszteség kb. 2 nap alatt újratermelődik.

A Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézet mellett az Országos Vérellátó Szolgálat is tagja a konzorciumnak. Ha valaki átesett már a fertőzésen, kérik, jelentkezzen, és járuljon hozzá plazmaadásával a súlyos COVID-19 fertőzöttek mielőbbi felgyógyulásához. Jelentkezni a www.koronavirusplazma.hu weboldalon lehet.

A megye különböző helyszínein emellett vért is adhatnak az önkéntesek május első hetében, az alábbiak szerint.

  • Kesztölc, Községi Klub (Szabadság tér 18.): május 4. 15:00 – 18:00
  • Esztergom, Rugby Club „Rock Véradás” (Nagy-Duna sétány 1.): május 5. 11:30 – 17:00
  • Bakonysárkány, Faluház (Béke út 100.): május 6. 14:00 – 16:00
  • Vérteskethely, Művelődési Ház (Kossuth L.út 71.): május 6. 17:00 – 19:00
  • Szákszend, Faluház (Száki út 24.): május 7. 15:00 – 17:30
  • Komárom, Vöröskeresztes Iroda (Beöthy Zs. út 3.): május 8. 11:00 – 18:00
  • A Tatabányai Területi Vérellátóban hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, míg pénteken 8 és 12 óra között van lehetőség vért adni a Tatabánya, Semmelweis u. 2. szám alatt. Érdeklődni telefonon a +36 34 323 135-as számon lehet.

    Véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. Véradáshoz hozza magával a személyazonosító igazolványát, lakcím és TB-kártyáját.

    A vérellátó szolgálat emellett felhívja a véradók figyelmét, hogy – tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre – a véradások helyszínei és időpontjai változhatnak, ezért mielőtt bárki elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu, www.veradas.hu.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában