A komáromi járásban videóval, maszkkal és tavaszi dekorációval is helyt állnak a járványban

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében számos önkormányzati intézkedés történt ezekben a napokban is a komáromi járásban.

Körtvélyfáy Dina

A koronavírus elleni védekezésben elengedhetetlen, hogy aki csak tud, az maradjon otthon. Ha ma csak két videót nézel meg, az ez a kettő legyen!

Forrás: Komárom Város Hivatalos Oldala

Komáromban Hajnal Dóra önkormányzati képviselő és Varga Zsolt, a városi televízió egyik operatőre figyelemfelhívó videót készítettek az idősek számára. A filmben ismert komáromi szépkorúak kérik arra kortársaikat: maradjanak otthon! A videót maszkban, kellő elővigyázatossággal forgatták le. A felvételt már több mint 215 ezren látták. A komáromi mentőknek is gyűjtöttek a napokban, akiknek szárítógépre volt szükségük. Az önzetlen felajánlásoknak és a Bodó Vill 88 Kft. nagy összegű adakozásának köszönhetően néhány perc alatt összegyűlt a gép ára.

A komáromi járási hivatalban kizárólag időpontfoglalással történik az ügyintézés a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon, az elkészült okmányokat postán kézbesítik, nem közlekednek a mobilizált kormányablakok. Annak ellenére, hogy a jogszabály még nem érinti őket, Komáromban a legtöbb szolgáltató felfüggesztette a munkát. Sok fodrász, masszőr, műkörmös, kozmetikus nem fogad már vendégeket, az edzőtermek zöme is bezárt. A város önkormányzata a házasságkötést úgy szabályozta: az anyakönyvvezető házasságkötést csak a házasulandók és a két tanú jelenlétében tarthat.

Bábolnán a Kardirex Egészségügyi Központban a sebészeti, szemészeti, fül-orr-gégészeti, reumatológiai és nőgyógyászati szakrendelések a járvány miatt bizonytalan ideig szünetelnek. A rendszeresen szedett gyógyszerek felírása telefonos megbeszélés után lehetséges. Megváltozott körülmények között tartotta meg legutóbbi ülését a bábolnai testület. Zárt ajtók mögött, csak a testületi tagok és a hivatal vezetésének részvételével – tájékoztatott dr. Horváth Klára polgármester.

Rövid összefoglalójában többek között elmondta, még nem dőlt el, hogy ebben az évben megrendezik-e a kukoricafesztivált. Arról is beszélt, bár a strandfürdő már majdnem elkészült, a járványügyi intézkedések felülírták a nyitás időpontját. Az elképzelések szerint a nyár folyamán megnyílhatnak a kapuk, hiszen az építkezést nem állítják le.

Nagyigmándon Györke Edit, a Magos Művelődési Ház vezetője folyamatosan készít maszkokat a település közintézményeiben dolgozók számára. Az alapanyagokat az önkormányzat biztosította. A maszkokból jutott már a bolt dolgozóinak és az önkormányzat konyhájában munkálkodóknak is. Több helyi lakos is csatlakozott a maszkkészítéshez, hogy minél több embernek juthasson.

Banán, tekintettel a járványhelyzetre, a polgármester rendkívüli szünetet rendelt el a Bóbita óvodában. Az intézmény határozatlan időre bezár. Már a banai háziorvosi rendelőben is lehetőség van eRecept felírására és a leletek ügyfélkapun keresztüli kikérésére. A polgármester a piaci árusítást is megszüntette a településen, valamint a játszóteret sem lehet használni.

Még a járvány előtt a Tök jó Banán civil szerveződés tavaszi-húsvéti dekorációt készített, hogy tagjaik színt vigyenek a hétköznapokba. A kész műveket lefotózták, hogy virtuálisan is lehessen őket csodálni. Ágoston Eszter, a csoport egyik ötletgazdája a Facebookon felajánlotta, akinek a vírus miatt bármilyen segítségre szüksége van, az forduljon a csoport tagjaihoz bizalommal.

Almásfüzitőn önkéntesek jelentkezését várják, akik segítenének a településen élő idős, beteg embertársaik ellátásában. A gyógyszerkiváltásban, napi bevásárlásban, postai csekkek befizetésében kellene segíteni. Jelentkezni a 20/428-1238-as telefonszámon lehet Sárai Lajos Istvánnénál, a helyi szociális alapellátás vezetőjénél.

Mocsán Natkai Istvánné polgármester arról tájékoztatott, hogy Csöllei Balázs képviselő lefertőtleníti a forgalmas helyeket, buszmegállókat, a posta és a boltok előtti területeket.

Az ingázók előtt nyitva a határ

Ahogy arról beszámoltunk az elmúlt héten Szijjártó Péter külügyminiszter videókonferencián egyeztetett Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszterrel a komáromi határátkelő újbóli megnyitásáról. Ezt követően a rendőrfőkapitányok is megállapodtak. Szijjártó Péter Facebook-oldalán jelentette be, hogy sikeresek voltak az egyeztetések, péntek reggel megnyitották a komáromi határt az ingázók előtt. A magyar és a szlovák állampolgárok munkáltatói igazolással és személyi okmányokkal léphetik át a határt és 30 kilométeres sávban mozoghatnak. Az áruszállítást nem korlátozták korábban.

A komáromi határon átjárhatnak az ingázók (Fotó: 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában