megemlékezés

2020.01.10. 17:30

A doni áttörés hőseire emlékeztek Tatán

A doni áttörés 77. évfordulójának alkalmából tartottak megemlékezést és koszorúzást Tatán, a II. világháborús emlékműnél.

G.D.V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Megemlékezést és koszorúzást tartott pénteken Tata önkormányzata, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár valamint a Honvéd Bajtársi Klub, a doni áttörés 77. évfordulója alkalmából Tatán, a II. világháborús emlékműnél a Magyary Zoltán Művelődési Központ mellett.

Beszédet mondott Fojtik Ádám hadnagy, aki a II. magyar hadsereg történetét elevenítette fel. Rigó Balázs alpolgármester pedig a II. tatai zászlóalj katonáiról emlékezett meg.

– A Szent István 3. honvéd gyalogezred II. tatai zászlóaljának maradéka 1943. május 21-én három vasúti kocsiban érkezett meg a tatai vasútállomásra, ahonnan az ott várakozó több ezer fős tömeg kíséretében vonult be a városba. Hét hónap után ismét felsorakozott a zászlóalj a Harangláb előtti téren. Haduda József főhadnagy Maller Lajos alezredesnek sajnos azt jelentette, hogy a frontra kiküldött 986 fő közül csak 72-en tértek haza – mondta az alpolgármester. Ezután áldást mondott Papp László református lelkész, majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában