megye hét csodádja

2019.08.27. 16:30

A dömösi Prédikálószék a Dunakanyar panorámáját tárja elénk

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye, megyénk és Pest megye határán, csúcsa a megyehatár közvetlen közelében emelkedik.

Mórocz Károly

Fotó: Parkerdo.hu

Elkezdődött a szavazás arról, hogy a megye 7 csodája közé melyek kerüljenek be a befutott jelölések közül. A 24 Órában és a Kemma.hu-n mind a húsz „csodajelöltet”bemutatjuk a szavazás végéig, önök pedig online és a lapban is megjelenő szavazólapon voksolhatnak, szavazatukkal pedig nyerhetnek is. Íme a Prédikálószék története:


Északi és keleti lejtői Visegrád területére esnek, míg déli és keleti oldala Dömös közigazgatási területén helyezkedik el. 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, a 699 méteres közeli Dobogó-kő és a 654 méteres Öreg-vágás-hegy mögött.

A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a Dunakanyarral, a Börzsöny-hegység látványával, valamint Nagymarossal, Visegráddal. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére.

Három évvel ezelőtt egy 12 méter magas kilátó épült Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. Három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg szinte az egész Dunakanyar panorámája – ami megyénknek egy külön csodája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

A kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, környékén pedig ingyenes wifikapcsolat is elérhető. A Pilisi Parkerdő Zrt. a tervezés során különös hangsúlyt fektetett a hely korábbi állapotának megőrzésére, a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta. Érdekesség, hogy a kilátóban több mint két éve látogatottság-számláló működik; ennek tanúsága szerint a megye, sőt az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye ez.

A Prédikálószék neve a tudós Kiss Lajos szerint onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa egyértelműen szószékre emlékeztet; a mai elnevezés eszerint a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre. Sokak szerint a legszebb, egyben legizzasztóbb Dömösről indulni a zöld jelzésen – autóval, busszal egyaránt jól megközelíthető a település.

A Kaintz-forrásnál a piros háromszöggel jelzett meredek, két kilométeres gerincen kell felkapaszkodni. A természetjárók körében nemcsak a fantasztikus panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem például az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül frekventált kirándulócélpontok, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is.

Érdemes tehát nagyobb túrát tervezni, vagy a családdal, barátokkal egy hosszú hétvégét, akár dömösi, akár dobogókői szállással. És ha már felértünk a csúcsra, élvezzük a kilátást! Tegyük hozzá, a tervezéskor alaposan meg kell nézni az időjárás-előrejelzést is!

Nem árt a felkészülés fizikailag és ruházatban egyaránt.

A meglehetősen nehéz túrára mindenképpen csak az alkalomhoz illő lábbeliben, azaz jó minőségű, strapabíró, a bokát jól tartó túrabakancsban vállalkozzunk. A Vadálló-kövek meredek szakaszán és a patak völgyében is nagyon jól jöhet egy pár túrabot, kissé hűvösebb időben pedig érdemes egy polárfelsőt, vagy dzsekit bedobni a hátizsákba. Habár két forrást is érintünk, vizet mindenképpen vigyünk magunkkal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában