jó szerencsét!

2017.08.31. 16:54

Kitüntetéseket adtak át Tatabányán a 67. Bányásznapon

A csütörtöki 67. Bányásznapon Aradszki András energiaügyi államtitkár beszélt a bányászati koncessziós pályázatokról, illetve kitüntetésekei is adott át a szakma legkiválóbbjainak.

kemma.hu/MTI

Bányász emléknap volt Tatabányán.

Fotó: Puskás Alexa

A csütörtökön Tatabányán megrendezett 67. Bányásznap központi ünnepségen Aradszki András energiaügyi államtitkár sikertörténetnek nevezte a bányászati koncessziós pályázatok kiírását. Négy ütemben összesen 34 felhívásra 24 szerződést kötöttek bányászati tevékenységet végezni kívánó vállalkozásokkal, aminek eredményeképpen az államháztartásba nettó 8,5 milliárd forint koncessziós díj folyt be.

Az államtitkár a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat július elsejei megalakulásának fontosságát is kiemelte beszédében. Elmondta, hogy az új szervezet a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összeolvadásával jött létre. A szolgálat a bányászati szakigazgatás és a geológiai-geofizikai szolgálatok tradícióira támaszkodó, a 21. század igényeinek megfelelő tudással és képességekkel rendelkező szervezet lesz, amely biztosítja szakterületén a kiegyensúlyozottságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot.

Tevékenységének fontos része az egységes joggyakorlat és információbázis létrehozása és elérhetővé tétele, valamint a földtan, a geofizika, a bányászat és a klímapolitika területén a tudományos kutatómunka és az oktatás összefogása. Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője elmondta, bár a mélyművelésű bányák az egész országban bezártak, 2020-ra működni fog a Mátrában két új lignitbázisú erőmű, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újra vitára bocsátotta az energetikai ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet, és a hozzá kapcsolódó stratégiai környezeti értékelést.

A terv intézkedéseket fogalmaz meg az ásványvagyon-nyilvántartásról, a kutatásfejlesztésről, mintaprojektekről, a szakmakultúra fenntartásáról, az oktatásról, az intézményi rendszer fenntartásáról, és a geotermikus energiahasznosítás bővítéséről. Az elképzelések gyakorlati megvalósítása segítheti az új, sikeres bányászati időszak elindítását – emelte ki a BDSZ elnöke. Ezt követően Aradszki András elismeréseket adott át a bányász szakma legkiválóbbjainak, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 29 Kiváló Bányász kitüntetéssel és 10 miniszteri oklevéllel köszönte meg áldozatos tevékenységüket.

További részletek a pénteki 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában