tisztítás

2019.08.13. 19:00

591 millió jut az esztergomi Strázsa-hegy környékének megújulására

Teljes iszapkotrással, talajcserével, fajmentéssel és áttelepítéssel járó projekt során újjászületik a volt katonai terület.

Pöltl Oxi Zoltán

Teljes talajcsere a Gyilkos-tó medrében

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Ahogy arról korábban beszámoltunk, elkezdték megtisztítani az esztergom-kertvárosi Strázsa-hegy környékét. A Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program Tízpontos projektet mutattak be augusztus 13-án mutatták be a Strázsa-hegynél lévő Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) székházában. Az eseményen Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park első embere is beszélt a 2016 és 2021 között zajló, a volt szovjet gyakorló- és lőtér terület kármentesítéséről. Mint elhangzott: a programra összesen 591 millió forintot költenek.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A megvalósuló projekt alapvető célja, hogy megtisztítsák a szennyezett területet, illetve, hogy az újrahasznosítás, a rekultiváció is megvalósuljon. Az államtitkár rámutatott: az országosan hét kiemelt kármentesítésre irányuló projektből a DINPI az egyetlen, amely a kivitelezés fázisában tart.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Az Esztergom határában lévő egykori katonai területen a fent jelzett időszakban megtisztítják a területet a szennyezett növényzettől, lőszermentesítést végeznek, fajmentéssel és áttelepítéssel élesztik újra itteni állatvilágot, humuszmentéssel teszik újra élővé a vegyi anyagoktól elhalt részeket, iszapkotrást, talajkitermelést, talajcserét hajtana végre, valamint szakmai szempontok szerint tereprendezéssel zárják majd le a teljes projektet, mondta az igazgató.

Teljes iszakotrás a Gyilkos-tó medrében (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A projekt bemutatása során arra is kitértek, hogy a beruházást megelőzően, 2008-ban egy tényfeltárás során kimutatták az ezen a területen lévő káros és mérgező nehézfém és szénhidrogén- szennyezettséget. Ezeket két helyen lelték fel: a régi üzemanyag tároló területén, valamint az úgynevezett Kökörcsin Ház mellett található tavaknál.

A Strázsa-hegy melletti Gyilkos-tó és a Kökörcsin Ház (balra) (Fotó: Victor Costa)

Mi történik a nemzeti parkban?

A DINPI a kármentesítés mellett tájékoztatott főbb tevékenységeiről, melyek között a természetmegőrzés, a természetvédelmi őrszolgálat, a környezeti nevelés, az ökoturisztika is megtalálható. Az Esztergom határában, a Strázsa-hegynél lévő központi épület – ahol a sajtótájékoztatót is tartották – az úgynevezett Kökörcsin Ház, mely a Pilis-hegység természeti értékeit mutatja be, illetve a háztól a Strázsa-hegyi tanösvényen szakvezetés igényelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában