Elismerés

2021.12.13. 20:15

A pápának is játszott és Dél-Koreáig vitte Tatabánya hírét az elismert karnagy

Ezüst Turul Díjat adományozott a tatabányai közgyűlés Román Gézának, Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara vezetőjének. Az elismerést a Szent Borbála-napi ünnepi ülésen betegsége miatt édesanyja, Román Gézáné vette át.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

A város fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében kimagasló teljesítményt nyújtott Román Géza. Méltatásában elhangzott: 1969-ben született Tatabányán, a zenéhez való ragaszkodása már kiskorában megmutatkozott. Iskolai tanulmányait 1975-ben, az akkor alakult Kodály Zoltán Zenei Általános Iskolában kezdte. A hangszerválasztás sem volt véletlen: fiatalon elhunyt anyai nagyapja trombitás volt. 

Az általános iskola elvégzése után felvételizett a Magyar Néphadsereg Zenész Tiszthelyettesképző Szakközépiskolájába, ahonnan öt évvel később felavatott zenész tiszthelyettesként távozott. Szakmai fejlődése érdekében jelentkezett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatára, ahol 1997-ben trombitatanár és kamaraművész diplomát szerzett kitűnő eredménnyel. Közben tanított az oroszlányi Bakfark Bálint Zeneiskolában, és 27 éve rézfúvós tanára a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolának

Román Géza a hamarosan 17 éves Tatai Dandár Zenekar karmester-helyettese (Forrás: Bencsik János/ Facebook)

Fuvolaművész felesége, társa Román Krisztina. A magyar szimfonikus zenekarok tagjaként bejárták a világot, koncerteztek Európa számos országában, de az Egyesült Államokba, a karibi térségbe, Dél-Amerikába, Kínába és Dél-Koreába is eljutottak. Óriási élményként élték meg, amikor 1993-ban II. János Pál pápának adhattak koncertet Castel Gandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján.

Feleségével 2005 óta az újjáalakult Tatai Dandárzenekarban dolgozik. Harminchárom éve tagja a 123 éves Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarnak, illetve elődjének. Az együttes újjáalakulása óta közreműködik a városi ünnepségeken, a magyar kultúra napján, a Déva Gálán, alkalmanként a Príma-díjátadókon is. Változatos repertoár, a nagy zeneszerzők évfordulóinak megünneplése, a neves vendégművészek közreműködése, az új zenei trendek bemutatása a záloga a folyamatos sikernek. 

Életét a zenének és a katonaságnak szenteli (Forrás: Bencsik János/ Facebook)

Trombitaművészként aktívan közreműködik a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. felkérésére a Nemzeti Kastély- és Várprogram rendezvényein. Alapító tagja a Tatabányai Black Diamond Big Bandnek, amely rendszeresen koncertezik városi és megyei helyszíneken. Román Géza alázattal és empátiával szolgálja Tatabánya kulturális-művészeti életét – hangzott el a méltatásban. 

Meglepetés

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara októberben a 25. Klapka György Lövészdandár zenekarával kiegészülve hála-gálahangversenyt adott a világjárvány elleni küzdelemben segítők tiszteletére. Legutóbb november végén, a tizenharmadik jótékonysági Déva Gálán szerepeltek, ahol a muzsika az erdélyi árvákért szólt. Az együttes közösségi oldalán számol be fellépéseikről és sikereikről. Különleges virtuális ajándékkal is kedveskednek követőiknek: minden nap egy-egy virtuális ajándékot posztolnak a világhálón. Vers, zenemű, dal vagy festmény látható, hallható. Az adventi kalendárium 7. ajándéka a Zenekar folyóirat legfrissebb számában megjelenő interjú Román Gézával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!