körözések

2021.04.04. 11:30

Majd' 2000-szer kerestek eltűnt gyereket a rendőreink 5 év alatt

Évente több száz eltűnés ügyében nyomoz a rendőrség Komárom-Esztergom megyénkben. Az eltűntek között döntő többségben vannak a kiskorúak.

Szász Dalma Kitti

Évente több száz eltűnés ügyében nyomoz a rendőrség Komárom-Esztergom megyénkben. Az eltűntek között döntő többségben vannak a kiskorúak.

Forrás: Shutterstock

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának adatai szerint csak a tavalyi évben összesen 416 alkalommal rendeltek el körözést eltűnés miatt, melyből 353-szor kiskorút, további 63 esetben pedig felnőttet kerestek. A legmegdöbbentőbb számadat mégis 2017-ben volt, amikor is 496 kiskorú és 102 nagykorú tűnt el. Utánajártunk, hogy az elmúlt öt évben, évekre lebontva hány ilyen esetet regisztráltak pontosan Komárom-Esztergomban.

Szerencsére általában élve kerülnek elő azok, akik valamilyen okból kifolyólag hosszabb időre, jelzés nélkül hagyják el otthonukat. Jellemzően a családból kiemelt, nevelésbe vett, lakóotthonokban elhelyezett kiskorúak, illetve az idős, demens emberek tűnnek el. Buóczné Miklán Erzsébet rendőr alezredestől, a Komárom-Esztergom Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk: az eltűntek közül kevesen lesznek bűncselekmények áldozatai. Ugyanakkor, amint a hatóság tudomására jut az eltűnés, a körözést azonnal el kell rendelniük.

https://public.flourish.studio/visualisation/5752005/

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának munkatársai kiemelték, hogy a rögzített körözések száma nem azonos az eltűntek számával. Hozzátették: a kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma jelenti.

Ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésekről, mert az esetek többségében általában ismert a kiskorú tartózkodási helye, például: a gyermek megszökött gondozási helyéről. Mint mondják, előfordul az is, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a gondozási helyéről. Értelemszerűen, ahányszor a fiatal megszökik, ez annyi körözési eljárás elindítását generálja a statisztikai rendszer kimutatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!