s lőn világosság

2018.07.25. 13:53

121 éve kapcsolták fel az acetilénlámpákat Tatán

A világon a Tatán gyulladtak fel először az utcai acetilénlámpák 1897. július 24-én este fél kilenckor pontosan huszonegy helyen.

Sz. A.

A világon a Tatán gyulladtak fel először az utcai acetilénlámpák 1897. július 24-én este fél kilenckor pontosan huszonegy helyen.

Fotó: Fortepan

A világ legelső acetilénnel működő közterületi lámpája Tatán készült el 1897-ben. Egészen pontosan július 24-én, fél kilenckor kapcsolták fel a 21 lámpát a városban. A budapesti Acetiléngáz Rt.-nél dolgozó Berdenich Győző gyártulajdonos, mérnök és feltaláló tervei szerint készítették el, és a próbavilágítást a Kossuth téren tartották.

Világszenzáció volt az Auer-égő

Az 1890-es évek szenzációja a Carl Auer von Welsbach által tökéletesített izzóharisnyás gázégő, a róla elnevezett Auer-égő, amelyben speciális szövedék, az Auer-harisnya övezte a gázlángot. Ez a lakásvilágításban szinte azonnal kiszorította a nyílt lángú lámpákat. Az új találmányt 1891-ben szabadalmaztatta. Nem csak közterületeken, hanem a lakásokban , intézményekben is hamar óriási népszerűségre tett szert.

A korábbi petróleumlámpákhoz képest sokkal korszerűbbnek, jobbnak és szebbnek számítottak ezek az Auer-égők, ráadásul gazdaságosabbak is, és azonos fényerő mellett kevesebb hőt és égésterméket állítottak elő.

Az 500 Auer-égőt (a gázvilágítás hatásfokát megnövelő izzóharisnyás lámpát) kiszolgáló berendezés a budapesti Acetiléngáz Rt.-nél készült Berdenich Győző mérnök, feltaláló és gyártulajdonos tervei szerint. Az acetiléngáz-fejlesztő telep egykori épülete egyébként ma is megtalálható a jus 1. úton: a TAC területén.

Érdekesség az is, hogy e korabeli világszenzáció – összes előnye ellenére – nem futott be igazán nagy karriert. Ugyan Pápán, Komáromban és Nagyváradon is volt próbavilágítás, de csak Veszprémben vezették be a tataihoz hasonló módon. És itt sem maradt sokáig ez a technológia:1912-ben áttértek a villanyvilágításra, írja a hirado.hu.

A Dunántúli Napló 1982-ben írt arról, hogy Tata Barátainak Köre az Eötvös gimnázium diákjaival városszerte felkutatta a maga korában, a XIX. század végén messze földön híres, és mintának tekintett városi acetilénvilágítás dokumentumait. Szőkefalvi-Nagy Zoltánnak a magyarországi acetilénes közvilágításról szóló monográfiája, valamint a korabeli helyi újság, a Tata-Tóvárosi Híradó cikkei alapján „leltárba vették” a ros régi házain még megtalálható falikarokat, a falakba sett csöveket. Rábukkantak egy eredeti acetiléngáz-lámpára is Bogdola Simon nyugdíjas pedagógus, amatőr régész házi múzeumában.

(Főoldali kép: Fortepan – gázlámpa Sopronban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában