önkéntesek

2018.10.17. 14:05

120 zsáknyi szeméttől tisztították meg Esztergom legszebb részeit

Harmadik alkalommal szervezte meg a szemétszedést Esztergomban a Sportalsó szórakozóhely, amelyen fiatal zenerajongók gyűjtötték a szemetet.

W. P.

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A Sportalsó szórakozóhely felhívására lelkes törzsvendégek, fiatal zenerajongók gyűjtötték a szemetet a Prímás-szigeten és a Kis-Duna partján. Tavaly nyáron a szórakozóhely csapata egy kisebb dunai csobbanásra érkezett a folyópartra, amikor észrevették, hogy a területet szinte elborítja a szemét.

Ekkor merült fel bennük, hogy a Prímás-sziget és a mellékág környezetében szerveznének egy „szedd magad” akciót, amelyen gyümölcs helyett a természetbe nem illő hulladékot gyűjtenék. A terv sokáig álom maradt, de az idei esztendő első napjaiban tapasztaltak megadták a végső lökést.

Vízkereszt után ugyanis a város legkülönbözőbb pontjaira helyezték ki a tulajdonosok az időközben feleslegessé vált karácsonyfákat, amelyek gyakran a folyóban landoltak. Ennek szellemében hirdették meg az első két akciójukat, amelyeken a lelkes csapat több zsáknyi szeméttől tisztította meg a városrészt. A tisztaság kérészéletűnek bizonyult, ugyanis a nyári fesztiválszezonnak köszönhetően pillanatok alatt újratermelődött a hulladék.

A harmadik alkalomra minden eddiginél többen jöttek el és lelkesen vágtak neki az önkéntes munkának. A Duna vízállása augusztus után újra igen alacsony, ennek köszönhetően számtalan különlegességet szedtek ki a folyómederből. A Szent Erzsébet hídtól a Kossuth hídig haladva régi sörösüvegek, kisebb használati tárgyak mellett egy autó műszerfalát, drótkerítést is találtak a vízben.

A szemétszedők legnagyobb megdöbbenésére a Kossuth híd alól több mint harminc darab felhasználatlan pitát gyűjtöttek össze, amelyet valószínűleg az egyik gasztronómiai rendezvény árusa hagyott ott. Az önkéntesek hatalmas munkát végeztek, ugyanis a három alkalom során összesen 120 zsáknyi szeméttől tisztították meg környezetüket.

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy nem ez az egyetlen, karitatív kezdeményezésük. November másodikán egy esztergomi fiú, Kreisz Kevin megsegítésére szerveznek jótékonysági koncertet, decemberben pedig Rock Véradásra várják az érdeklődőket, amely nem csak a zenekedvelők körében népszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában