szenvedély

2021.03.27. 20:00

1000 kilométert lovagolt Mongólián át a tatai lány – ez volt minden álma

Számtalan siker van már a fiatal tatai lány háta mögött, és minden bizonnyal még rengeteg vár rá. Homor Zsófia húsz esztendővel ezelőtt, háromévesen ült először lóra. Nemrég az 1000 kilométeres Mongol Derbyn is részt vehetett, ahol a kilencedik helyen végzett. Zsófi a Tata TV-nek beszélt élményeiről.

Goletz-Deák Viktória

Homor Zsófia húsz esztendővel ezelőtt, háromévesen barátkozott meg a lovakkal

Forrás: MW

Óvodáskorában szeretett bele a fenséges állatokba Zsófi. Mint mesélte: az utcájuk végén volt az állatorvosi rendelő, ahol hazafelé mindig megálltak fűvel etetni a lovakat. Ekkor döntötte el, hogy lovagolni szeretne, a szülei pedig támogatták az ötletét. A döntésüket végül egy cseppet sem bánták meg, pedig Zsófi az első próbálkozásai során szerzett pár kék-zöld foltot.

– Még nem jártam olyan régóta, nem is önállóan lovagoltam, vezetett valaki, amikor estem egy óriásit. Ez az első lovas emlékem, hogy a pálya egyik feléből valahogyan átkerültem a másikba – emlékezett vissza a kezdetekre Zsófia, aki azonnal kérte, tegyék vissza a lóra. A későbbi esések sem vehették el a kedvét a lovaglástól. Kitartását pedig szülei egy lóval jutalmazták kilencéves korában. Ezután már semmi sem tarthatta vissza, minden nap iskola után lóhátra pattant. Zsófi első díjugrató versenye 15 éves korában volt, 17 évesen pedig már az 1000 kilométeres Mongol Derbyről álmodott. Azután minden pénzét a nevezési díjra tette félre.

Homor Zsófia húsz esztendővel ezelőtt, háromévesen barátkozott meg a lovakkal (Fotó: MW)

A nevezése így sem volt biztos, a derbire rengeteg a jelentkező, ezért a versenybizottság szűri a résztvevőket. Zsófinak önéletrajzot, verseny­eredményeket és bemutatkozó videót kellett küldenie. Végül bejutott a negyven résztvevő közé. A szülei csak a verseny előtt öt hónappal tudták meg, hogy menni fog. Az akkor 20 éves Zsófi 17 órás utazás után, a verseny előtt négy nappal érkezett meg Mongóliába, hogy alkalmazkodjon a nagy időeltolódáshoz. Az indulás helyszínéig még további tíz órát utaztak a „semmi közepére”.

– A mongol lovak nagyon kicsik az európaiakhoz képest. Ráadásul nem egy lóval tettük meg a távot, hanem negyven kilométerenként cseréltük a lovakat – mesélte Zsófi. A lovaglási idő reggel 6-tól, este 8 óráig tartott, a versenyzőknek pedig többnyire segítség nélkül kellett megtalálniuk a helyes irányt. Összesen öt kilogramm felszerelés lehetett náluk, ennek tíz napra elégnek kellett lennie. Minden állomáson orvosok vizsgálták meg a lovakat, és ha valamelyik megsérült, a lovasa komoly büntetőidőt kapott.

Kilencedik lett

Zsófi az első naptól kezdve az élmezőnyhöz tartozó legjobb tíz versenyző között lovagolt. A verseny során nem érzett fáradtságot, hajtotta az adrenalin, de a célba érés után egy napig nem tudott felkelni. A tatai lány elárulta, 46-an indultak, végül 21 lovas lovagolta végig a távot, Zsófi kilencedik lett.

– A helyezéssel nem vagyok elégedett, de ahogyan lovagoltam, azzal igen – összegezte Zsófi, aki a szabályzat miatt még egyszer nem vehet részt a Mongol Derbyn. Most egy szintén Mongóliában megrendezett, 480 kilométeres, váltott lovasverseny a következő célja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!