Emlékezet

2022.01.09. 23:14

A doni áldozatokra emlékeztek Sárisápon

A vasárnapi szentmisét követően emlékeztek meg a sárisápi Fő téren található II. világháborús emlékműnél a Don-kanyarban elhunyt áldozatokról.

W. P.

Kollár Károly, Takácsné Molnár Anikó és Rajk János

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Himnusz eléneklését követően elhangzott, hogy 1942 áprilisától 1943 tavaszáig mintegy 250 ezer magyar katonát vezényeltek a keleti frontra, a 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték a Szovjetunió belsejébe. 
Radoszta Hunor, egy helyi fiatal olvasta fel Bercsényi Lajos édesapjáról, Bercsényi Andrásról szóló Don-kanyari visszaemlékezését – melyet egyébként Csicsmann János jegyzett le –, majd Erdei Botond, egy helyi iskolás felolvasta dr. Zempléni Miklósnak, a 2. magyar hadsereg egykori orvosának A boldog szunnyadókhoz című versét. 

Ezt követően Rajk János plébános imádkozott az elesettekért, a Szent István-kórus elénekelte a Boldogasszony anyánk című éneket. Végül Kollár Károly polgármester, Takácsné Molnár Anikó jegyző és Rajk János mécsest helyezett el az emlékműnél, majd a jelenlévők is gyertyákat gyújtottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!