2017.06.29. 10:48
Most figyeljen: eláruljuk a tartósítószer nélküli lekvár titkos receptjét!
Aki szereti a finom és egészséges házi finomságokat, most jól figyeljen: így készíthet hosszan elálló, ízletes lekvárt tartósítószer hozzáadása nélkül.
Amire szükségünk lesz:
– tetszőleges gyümölcs
– cukor
– szalicil (ami nem a lekvárba kerül majd!)
– egy nagyobb edény
– lábas
– celofán, befőttesüvegek, befőttesgumik
– fakanál, kés, konyharuha, pléd a dunsztoláshoz
A lekvárhoz használhatjuk az érettebb, sérültebb szemeket is, hiszen úgyis összefőzzük.
1) A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, majd tegyük tálba és engedjünk rá langyos vizet. ez azért fontos, mert az esetleges kukacok így elhagyják "otthonukat".
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Így nem lesz extra összetevő a lekvárunkban
[/caption]
2) Akár a vízben ázva is magozható a gyümölcs, ezzel a kukacosok belseje is tiszta lesz.
3) A kimagozott gyümölcsöt tegyük abba a lábasba, amelyben majd főzni szeretnénk, majd tegyük rá a cukrot.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ettől lesznek édesek a téli reggelik
[/caption]
Az arányokról
Mi most meggyet használtunk, így egy kiló gyümölcshöz 40 dekagramm cukrot számoltunk, de van, aki ennél édesebben szereti. Baracknál, cseresznyénél, szilvánál és már édesebb gyümölcsnél lehet ez az irányadó, savanykásabb gyümölcsnél pedig akár 50-60 dekagramm cukrot is tehetünk bele.
4) A becukrozott gyümölcsöt fedjük le, majd egy napot hagyjuk állni a lakás leghidegebb helyiségében (nem kell hűtőbe tenni!), néhányszor pedig keverjük is át.
Ezzel is időt spórolhatunk
Nagyon fontos, hogy tiszta, zsírmentes üvegeket használjunk, amiknek a töltés előtt száraznak és melegnek kell lenniük. Ezt úgy érhetjük el, ha előtte rövid időre a már elmosott üvegeket betesszük a langyos sütőbe. Vigyázzunk, ne állítsuk túl magasra a hőfokot!
5) Tegyük fel a cukrozott gyümölcsöt főni. Forrástól számítva 20 percnyi főzésre van szükség, de ha ekkor még túl hígnak találjuk, forralhatjuk tovább. Amire vigyáznunk kell, hogy nehogy lekapjon a főzet.
A főzés vége felé közeledve kikészítjük az üvegeket, a szalicilt, egy kést az adagoláshoz, a gumikat és a celofánt.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Vigyázzunk, nehogy lekapjon a lekvárunk!
[/caption]
Aztán jöhet a trükk:
6) Az elkészült lekvárt még forrón a meleg, tiszta üvegekbe töltjük, majd jöhet a celofán, mégpedig a következő módon: a megnedvesített celofánnégyzetet feszesen az üveg szájára simítjuk, majd erre kerül egy késhegyni szalicil, aztán újabb fóliaréteg, amit jó szorosan lezárunk két befőttesgumi segítségével. Aki szeretné, erre még tetőt is tehet.
Hogy működik a módszer?
A celofán átengedi a nedvességet, a rétegek közti szalicil pedig megakadályozza a baktériumok elszaporodását, ezzel védi a beltartalmat a romlástól, fogyasztás előtt pedig egyszerűen eltávolítható.
Jöhet a dunsztolás
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Így fognak pihenni a lekvárjaink
[/caption]
A betöltött lekvárokat ezt követően meleg dunsztba kell helyezni. Egy ládát vagy kosarat kibélelünk pokróccal, majd az üvegeket is jól bebugyoláljuk, és így hagyjuk állni egy napig, mielőtt felkerülnének a kamránk polcára.