Közélet

2017.05.26. 15:40

Gyereknapi programok: itt biztosan jól fogják érezni magukat!

Komárom-Esztergom megye számos településén várják a kicsiket, nagyokat és a szülőket gyermeknapi programmal. A teljesség igénye nélkül mazsoláztunk a kínálatból.

kemma.hu

Ács

Vasárnap 10 és 15 óra között városi gyermek- és családi napot rendeznek a kastélypark és a Memfo Kft. udvarán. A programok között kézműves-foglalkozás, betyár- és repülőgépmodell-bemutató és zumba is szerepel, emellett fellép a Zsebsün zenekar, és a Kemence Egyesület is különleges bábelőadással készül a legkisebbeknek, az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub pedig játszóparkkal várja a gyermekeket.

Dorog

A bányászvárosban vasárnap 9 óra 30 és 17 óra között várják az Otthon térre a kikapcsolódni vágyó környékbeli gyerekeket és szüleiket. A helyi óvodák pedagógusai és a családsegítő szolgálat munkatársai kreatív állomásokat alakítanak ki, ahol a kicsik többek között festhetnek kavicsokat, készíthetnek zsugorka ékszereket és pocakbabát textilből.

A József Attila Művelődési Házban különleges legokiállítást láthatnak, amelyeket a Lego-land pályázatra beküldött művekből állítanak össze. 14 órától a kutyák veszik át az uralmat a parkban, hiszen az esztergomi Bogáncs Kisállatotthon Alapítvány csapata interaktív bemutatót tart.

Az igazán nagy durranás az 500 négyzetméteren felállított sátor lesz, amelyben hajó-, tank-, harcijármű- és kamionmodelleket lehet kipróbálni – ingyenesen, kupon ellenében, előre regisztrált időpontban.

Esztergom

Vasárnap a Rugby Club Hotel területére várják a gyerekeket és szüleiket. Az esztergomi Fesztiválsziget egész napos rendezvényén lesznek ugrálóvárak, körhinták, pónilovaglási lehetőség, kézműves-foglalkoztató és játszóház kicsiknek.

Délután lesz havazás hógéppel és óriásbuborék-fújó játék. A rendőrség és a tűzoltóság látványos bemutatót tart, fellép a Crazy Dance és a Carmen tánccsoport, 17 órától pedig Malek Andrea és az EsZeMent MeseBand gyermekműsorát nézhetik meg az érdeklődők.

Gyermely

Vasárnap délután várják a kicsiket a GyeReCsak színpadhoz, ahol a játszótéren akadályversenyt, kincskeresést szerveznek az apróságoknak. Az ő legnagyobb örömükre lesz óriáscsúszda, óriástársas és megannyi gyerekprogram a szórakozásra.

Héreg

Szombaton a sportpályán falunappal egybekötött gyereknapra várnak minden szórakozni vágyót. A főzőverseny reggel 8 órakor kezdődik, fél 11-től Ribizli bohóc szórakoztatja a gyerekeket. A nyugdíjasklub tagjai palacsintával és tócsival készülnek a nagy játék alatt megéhezett apróságoknak.

Délután habparti, légvár, a megyei könyvtár interaktív foglalkozásai várják a kicsiket, a nagyobbak kipróbálhatják az íjászatot, lesz erőemelő verseny, fellépnek a helyi hastáncosok és a Gerecse Mazsorett Csoport, Kürti Va­nessza énekel, az Echo háromnegyed 8-tól, a Jackson Criminal pedig 21 órától zenél. A Virágos Héregért eredményhirdetése 19:20-kor kezdődik.

1950 óta már csak egy napig tart

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Nem világos, miért pont június 1-jét választották ki.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart, és május utolsó vasárnapján tartják.

Komárom

Pénteken 10 és 18 óra között a  gyerekkönyvtárba várják a gyerekeket, ahol a rendszeres könyvtárba járást zsákbamacska formájában kis aprósággal jutalmazzák. A könyvválasztást egész nap halk zene teszi hangulatosabbá, aki pedig új beiratkozót visz magával, az új taggal együtt, külön ajándékban részesülnek.

Szombaton 10 órától kézműves-foglalkozások, ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, logikai játszóház, óriás társasjáték, játékos műsorok és zenés előadások szórakoztatják a gyerekeket a Szabadság téren. Délben a komáromi tűzoltóknak köszönhetően habparti is várja a fiatalokat, emellett mindenki megtekintheti a kiérkező tűzoltó- és mentőautókat is.

Vasárnap a Brigetio Gyógyfürdőbe ingyenes lesz a belépő a gyerekeknek, akik egy kísérővel érkezhetnek. Az érdeklődők kézműves-foglalkozásokon és vidám bohócműsoron is részt vehetnek, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a búvárkodást is.

Környe

Szombaton 14 és 17 óra között a művelődési házban kézműves-foglalkoztató, arcfestés, Csiri-Biri Játéktár, a Vöröskereszt környei szervezete ajándékaként homokkép-készítés, Könyvtári Mesekuckó és lepényevés, a Vackor Óvoda és Bölcsőde udvarán mókásan mozgásos, mozgásosan mókás feladatok és számtalan játszószer, mindkét helyszínen vidám hangulat várja a kicsiket, nagyokat. 17 órától a főtéren (kedvezőtlen időjárás esetén a művelődési házban) muzsikál a Bóbita zenekar, mert „a nevetés gyógyít!”

Lábatlan

A szombaton 13 órától a Gerenday-kertben kezdődő gyermeknapi program kínálatában népi játékpark, kézműves-foglalkozás, arcfestés, buborékfújás, légvár, mesejáték, bohócműsor és tinidiszkó is szerepel. Helyi civil szervezetek jóvoltából palacsinta és frissítő is várja a gyerekeket.

Neszmély

Játékokkal, vetélkedővel várják a gyerekeket vasárnap a Millecentenáriumi Parkban. Gyülekező a Rétespajta és Apartmanház nagykapujánál fél 10-kor. A játékban háromtagú csapatok mérhetik össze ügyességüket és tudásukat.

Nyergesújfalu

A Térségi Közösségi Házban szombaton 10–13 óra között (is) várják a gyerekeket. A városi Alkotóház hölgyei Vécs Évával kézműves-foglalkozásokat tartanak – felnőtteknek is. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete ingyenes büfét nyit, a 10’s Moziban 9 órától a Gemenc – az árterek világa című filmet vetítik.

Oroszlány

Mesés kalandpark, ugrálóvár, babasarok, élőcsocsó, hangszersimogató, kézműveskedés, arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás és Dudó bohóc – ezek várják a Gyereknapi mese-kaland című rendezvényen a kicsiket és nagyokat vasárnap 14 órától. A programoknak az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár ad otthont.

A szabadtéri színpadon 16 órától fellépnek az Oroszlány Sztár díjazottjai valamint a Tünde és a Mesehősök. 18 órakor mese-zene koncert kezdődik, az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar előadásában.

Útlezárások a rendezvények miatt

Tatabányán a városi gyereknap miatt a hétvégén útlezárásokra lehet számítani. A Szent Borbála tér előtti útszakasz (OTP előtti kereszteződéstől a Köztársasági úti kereszteződésig) pénteken 8 órától vasárnap 18 óra 30-ig. A Vértes Agorája főbejáratával szemben lévő útszakasz parkolói pénteken 8 órától hétfőn 8 óráig lesznek lezárva.

Az Ezerlámpás éjszakája elnevezésű program miatt lezárják a polgármesteri hivatal előtti útszakaszt mindkét irányban a megyei könyvtár kereszteződésétől az Árpád Hotel kereszteződéséig vasárnap 19 óra 30-tól vasárnap 23 óráig. A Fő téri posta mögötti útszakasz (postától a Vértes Agorájáig) szombaton 6 órától vasárnap 22 óráig nem járható az útlezárás miatt.

Ácson a gyermek- és családi nap miatt vasárnap 9 és 15 óra között a Gyár utcát lezárják. Kerülni, és a vasútállomást megközelíteni autóval az Árpád utca és Batthyány utca felől lehet.

Sárisáp

Szombaton az iskola udvarán rendezik meg a gyermeknap és tűzoltónapot. 10 órától indul a játékos hétpróba, amelyre családi és baráti társaságokat várnak. A csapatokat az önkormányzat gulyáslevessel vendégeli meg. Délután tűzoltó-bemutató, gólyalábas parasztkomédia, este pedig polkaparti várja az érdeklődőket. A rendezvény vendége Seisenegg önkéntes tűzoltó-egyesülete lesz.

Süttő

A Segítő Jóbarátok és Barátaik csoport szombaton 10–16 óra között programok sokaságával, meglepetésekkel várja Gelbmann Rendezvényházban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Lakásotthonaiban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekeket és kísérőiket. A „belépő” minden gyermektől egy rajz, amely pályázaton vesz részt. A téma: Gyereknapi kívánságom.

Szárliget

Játékos vetélkedőkkel, ugrálóvárral, akadályversennyel és körhintával várják a legkisebbeket vasárnap a focipályára. A gyereknap alkalmából a szervezők focikupát is rendeznek, amelyre 11 óráig lehet a helyszínen nevezni. Kupával és oklevéllel díjazzák a felnőtt- és gyerekcsapatokat is. Emellett lovaskocsizással, légpuskalövészettel, kamionhúzással, autóhúzással és még sok izgalmas programmal készülnek a fiataloknak.

Tatabánya

Izgalmas, kalandos feladatokkal várják a gyerekeket a megyeszékhelyen is. A Vértes Agorája előtti téren szombaton és vasárnap Kalandbánya játék keretében lehet összegyűjteni a hét törpét, és a Hófehérkét. Ugrálóvár, aknakereső óriástársasjáték, bányamentő, játszóház, Dottó vonat – megannyi játék a kicsiknek, amíg a nagyok 3D-nyomtatással ismerkedhetnek meg a Logischoollal, a szülők örömére pedig a gyermekcsoportok is bemutatkoznak.

Szombaton 18 óra 30-kor a Zabszalma, vasárnap 15 órakor pedig a Bogármuzsika együttes ad koncertet. Szintén mind a két napon egyedülálló újdonsággal várják az érdeklődőket a Vértes Agorájában, minden órában háromdimenziós vetítés kezdődik, amely az ősrobbanástól a mai Tatabányáig utaztatja a nézőket.

Várgesztes

A helyi önkormányzat partnereivel kedden rendezi meg a település gyermekeinek a játékos barangolót, amely a Faluházból indul és a várréten fejeződik be. A gyermeknapi kavalkád eredményhirdetése 16 órakor kezdődik.

Vértesszőlős

Az állatok és a sport jegyében rendezik meg az idei családi és gyereknapot. Szombaton ugrálóvárral, arcfestéssel, interaktív játékokkal várják a kicsiket a sportcsarnokban. A jótékonysági sportprogramok a Tappancs Állatmenhelyt és a Géniusz Sakk Egyesületet támogatják.

Lesz Én és a kutyám rajzpályázat, Gazdi és kutya hasonmásverseny, állatsimogató, illetve a színpadon fitnesz-, hastánc- és zumbabemutatóval várják az érdeklődőket. Zoltán Erikával Angels gyermekszépségversenyt is rendeznek, emellett pedig este fél kilenctől a V-Tech, az UFO, a Desperado és BanDJ zenélnek.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart, és május utolsó vasárnapján tartják. Útlezárások a rendezvények miatt Tatabányán a városi gyereknap miatt a hétvégén útlezárásokra lehet számítani. A Szent Borbála tér előtti útszakasz (OTP előtti kereszteződéstől a Köztársasági úti kereszteződésig) pénteken 8 órától vasárnap 18 óra 30-ig. A Vértes Agorája főbejáratával szemben lévő útszakasz parkolói pénteken 8 órától hétfőn 8 óráig lesznek lezárva.

Az Ezerlámpás éjszakája elnevezésű program miatt lezárják a polgármesteri hivatal előtti útszakaszt mindkét irányban a megyei könyvtár kereszteződésétől az Árpád Hotel kereszteződéséig vasárnap 19 óra 30-tól vasárnap 23 óráig. A Fő téri posta mögötti útszakasz (postától a Vértes Agorájáig) szombaton 6 órától vasárnap 22 óráig nem járható az útlezárás miatt.

Ácson a gyermek- és családi nap miatt vasárnap 9 és 15 óra között a Gyár utcát lezárják. Kerülni, és a vasútállomást megközelíteni autóval az Árpád utca és Batthyány utca felől lehet. Dorogon az 500 négyzetméteren felállított sátorban hajó-, tank-, harcijármű- és kamionmodelleket lehet kipróbálni (Fotók: MW) Fotó: Shutterstock -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!