Közélet

2016.09.13. 16:09

Tetszett a könyv, amit olvasott, de nincs kivel megosztani az élményt? Irány a könvytári Olvasólámpa!

Két és fél éve kezdeményezték a tatabányai olvasók, hogy legyen lehetőség családias légkörben megbeszélni olvasmányélményeiket. Nagy Edit könyvtáros szerint ma már igazi klubként működik a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban az Olvasólámpa.

V. T.

– A sikerhez kell a jó névválasztás?
– A név is sugallja a kellemes, családias hangulatot. Amikor 2014 februárjában meghívtuk az érdeklődőket az első összejövetelre, még nem sejtettük, hogy ennyire népszerű lesz az olvasóklub. Az is kiderült, hogy sokan szeretik megbeszélni irodalmi élményeiket. Ehhez a szándékhoz aztán a könyvtár is hozzátette a maga ötleteit.

– Például mit?
– Szerettük volna, ha az Olvasólámpa alatt összeverődő olvasók plusz információkat is kapnak. Külön tematika szerint állítottuk össze a havonta egyszeri találkozó kínálatát, bemutattuk az érdeklődőknek a könyvtárat a katalógus kezelését, a szakkönyvtárban található kiadványokat, a folyóiratokat, az ismeretterjesztő könyveket. Idővel elértük, hogy az olvasók maguk kértek például történelmi könyveket, verseket, és ezekre az alkalmakra meghívtunk helyi írókat, költőket, szakembereket.

– A legutóbbi találkozón milyen könyveket ajánlottak?
– Sokunk kedvence Durrel: Családom és egyéb állatfajták című szórakoztató könyve: ezt és hasonló könyveket is ajánlottunk és mindenki elmondhatta a véleményét. Tapasztaltuk, hogy sokan éppen egy ilyen beszélgetés után kapnak kedvet egy-egy mű elolvasására, vagy hogy megnézzenek egy DVD-t. Az Olvasólámpát tehát egy hónap múlva ismét felkapcsoljuk és újabb könyveket ajánlunk az olvadóknak.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!