Közélet

2016.09.04. 20:10

Megemlékezések a Dorogi szénmedencében

Mozgalmas hét zárult a bányásznaphoz kötődően a Dorogi Szénmedencében is az iparág térségi megszületésének 235. évében.

F. K.

Nyitányként a dorogi művelődési házban találkozót tartott a Bányász Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Közalapítvány.

A másnapi folytatásban a tokodaltárói művelődési házban kiállítást nyitottak meg a csolnoki K. Kovács József fafaragó remekeiből. Az alkotónak a bányász kulturális örökség és hagyományőrzés terén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a bányásznap alkalmából Művészeti Nívódíjat adományozott a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Elnöksége. Ugyanilyen elismerésben részesült  Baumstark Istvánné, a Sárisápi Szlovák Pávakör és a népdalkör vezetője.

A dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola udvarán megkoszorúzták a névadó szobrát, az épületben Zsigmondy-pihenőhelyet adtak át. A szénmedence „szülőhelyén”, a csolnoki Miklósberekben emlékkövet avattak, a Baumit Kft. főbejáratánál megkoszorúzták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet.

Szombaton az Otthon téri Dorogi Szénmedence Bányászatának Emlékművénél tartottak megemlékezést, majd a Dorogi Galériában megnyitották a Végh Éva festőművész Rekviem című sorozatából rendezett azon kiállítást, amely régi bányaépületeket mutat be – mai szemmel. 

A helyi szénbányászat működésének 200. évfordulójára, 1981-ben kialakított Jubileum téren a hét végén játékok, árusok, vendéglátósok sora várta a nagyérdeműt. Az igazi nyüzsgés a délutáni műsorok kezdete környékén alakult ki. Addig a nagyon vidám színű pörgő, forgó szerkentyűket, a dodzsemet, a hintákat már kevés gyerekkel is elindították a mutatványosok. Nem kellett hosszú sor végére állni sörért sem. Aztán beindult az élet. Az alkalmi színpadon a helyi fellépők mellett a Republic együttes, a Wellhello és Pély Barnával az United szerepelt a kínálatban.

Vasárnap délelőtt bányász misét tartottak a dorogi Szent Borbála templomban. Sárisápon délután a temetőben, majd a bányász emlékműnél koszorúztak, megemlékezést tartottak a Bányász Művelődési Házban.

Címkék#Dorog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!