Közélet

2016.09.04. 07:49

Emlékművet avatnak Bokodon

Vasárnap avatják a település első bányász emlékhelyét, amely méltóképp állít emléket az 1937-ben kezdődött oroszlányi szénbányászat előtt.

W. Zs.

Szöllősi Miklós volt a polgármester, amikor a testület meghozta a döntést: a Hősök terén a trianoni emlékmű mellett helyet kaphat Kardics István alkotása. A település egykori vezetőjével beszélgettünk.

– Miért vált fontossá az emlékhely elkészítése?
– Nyugodt szívvel állíthatom, bányászközségnek is nevezik Bokodot. Úgy éreztük, legalább ennyivel tartozunk az egykoron megbecsült szakma képviselőinek. Másrészről innen nem messze áll a Márkushegyi Bányaüzem, amelynek termelése lassan két éve befejeződött. Az ország utolsó mélyművelésű bányája is bezárta kapuit.

– Sok munkahelyet adott a bokodiaknak?
– Bizony, a szénbányából így lett aranybánya. Innen a fenti elnevezés. Úgy tudom, valamilyen szinten minden harmadik családnak köze volt a bányászathoz.

– Mit kell tudni az alkotóról?
– Volt bányamérnök. A bányászattal összefüggésben már több híres alkotása is napvilágot látott megyénk és országunk több pontján. Kiállított már Tatabányán, Oroszlányban és Móron is.

– A közeljövő is tartogat meglepetéseket?
– Jövő héten megtartjuk hagyományos krumplifesztiválunkat, ahol 8 és 12 óra között kóstolóval egybekötött főzőverseny szerepel a programban. A kulturális és szórakoztató programok 13 órakor kezdődnek. Lesz például rönkdobás és krumpliszsáktartás valamint rúd- és mázsasúlytartás. Fontos program, hiszen  az országban elsőként itt termeltek burgonyát.

Címkék#Bokod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!