Közélet

2016.09.21. 08:25

Elhunyt Czomba Péter

Ötvenkét éves korában hosszú, súlyos betegség után szeptember 19-én elhunyt Czomba Péter tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ általános igazgatóhelyettese, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság volt igazgatója.

kemma.hu

Az ezredes több mint két és fél évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezett, tizenhat esztendeje vezetőként dolgozott. Tűzoltószakmai gyakorlatát vidéken és a központi irányító szervnél szerezte, számos hazai természeti katasztrófa felszámolásában vett részt.

Czomba Péter az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán tűzvédelmi mérnökként végzett, majd a Pécsi Tudományegyetemen okleveles humánszervező diplomát szerzett. 1990-től hét éven át Nyergesújfalu Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságán különböző beosztásokban dolgozott, majd 1998-tól a BM Tűzoltóság Országos Parancsnokságra került személyzeti kiemelt főelőadóként. 2000-ben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országház Tűzoltó-parancsokságának parancsnoka lett. 2005-től a BM OKF Mentésszervezési Főosztályának helyettes vezetőjévé, majd 2010-től vezetőjévé nevezték ki.

A szervezeti átalakulást követően – ugyanebben az évben – a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsőszámú emberévé, igazgatóvá nevezték ki. A posztot ez év márciusáig töltötte be, majd a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ általános igazgatóhelyettese lett.
Szolgálati ideje alatt több emlékezetes eseménynél volt nagy szükség szakmai tapasztalatára és vezetői tevékenységére. Egyebek mellett a 2013. március 15-i hóviharnál és az azt követő hatalmas árvíznél való helytállása emlékezetes marad. Példaértékű szakmai munkáját 2009-ben a Szent Flórián Érdemjellel, 2011-ben a Rendkívüli Helytállásért Érdeméremmel ismerték el.

Czomba Péter nős volt, két gyermek édesapja. Családja mély gyászában osztozik a katasztrófavédelem teljes személyi állománya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!