Közélet

2016.09.15. 16:50

Eldőlt, hogy hol lesz az esztergomi piac végleges helye

Rendkívüli testületi ülésen döntött a Duna-parti város képviselő-testülete a piac végleges elhelyezéséről, valamint elektromosautó-töltőállomások létesítéséről pályázati forrásból Esztergomban.

kemma.hu

A képviselők elsőként a piac végleges elhelyezéséről tárgyaltak. Korábban, még augusztusban egyszer már döntöttek e kérdésben. Akkor az úgynevezett „tömbösített” piac megvalósítását tartották elfogadhatónak. Azaz a Simor János utcában ingatlanokat vásárolt volna a város, és azok területén alakítottak volna ki piacot. Ezt a döntést a legutóbbi testületi ülésen három képviselő javaslatára visszavonták, azt kérve a hivatal munkatársaitól, hogy további helyszíneket vizsgáljanak meg és készítsenek költségbecslést, látványterveket minden helyszínhez.

A mostani rendkívüli ülésen öt helyszín előzetes költségbecslése és látványtervei kerültek az esztergomi városvezetők asztalára. A város főépítészének szakmai indoklása szerint a piac kialakításának ideális helyszíne – a tervtanács és az örökségvédelem előzetes véleményével összhangban – a korábban elfogadott, ám visszavont, úgynevezett „tömbösített” helyszín, amelyet erre az ülésre E variációként készítettek el a szakemberek. Philipp Frigyes hangsúlyozta azt is, hogy az új piacot a jogszabályok szerint körbe kell keríteni, és csak nyitvatartási időben lesz mód az átjárásra, azaz a Simor János utcában létesített elárusító pavilonok körül kerítést kell építeni.

A képviselők hosszú vita után 7 igen és 4 nem szavazattal végül a B verziót támogatták. Eszerint a mostani ideiglenes helyen lenne a piac végleges helye, a szerda-pénteki nagypiac a jelenlegi buszpályaudvar területére költözne. Gondot jelent, hogy a pályaudvar a 2018-as év végénél korábban nem fog elköltözni, hiszen az intermodális csomópont építése még el sem kezdődött, ráadásul az önkormányzatnak meg kellene vásárolnia a jelenlegi buszpályaudvar épületét. További megoldandó probléma, hogy a vízművek e területen folytatják majd a közműfelújítást, valamint az, hogy ez esetben ismét újabb, ideiglenes helyszínt kell találni a most ott kialakított piactérnek, ami további költségeket jelent. A szakemberek megjegyezték: ennél a lehetőségnél bizonytalan, hogy tud-e élni a 260 millió forintos pályázati forrással Esztergom, hiszen a kiírás szerint 2018. végéig meg kell valósulnia a beruházásnak, fentiek miatt azonban ezt számtalan tényező veszélyezteti. A piac itt történő kialakítása előzetes becslések szerint a többi verzióhoz képest többe, 2 milliárd 100 millió forintba kerülne.

A képviselő-testület ezt követően döntött arról, hogy Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás telepítése Esztergomban címmel pályázatot készít és nyújt be kettő „A” típusú (normál — 2x22kW teljesítményű) és „C” típusú (villámtöltő) töltőberendezésre 8 152 000 forint összegű, vissza nem térítendő pályázati támogatás elnyerése érdekében. Az önkormányzat ezzel együtt kötelezettséget vállal ara, hogy a pályázati forrásból nem biztosítható, a beruházáshoz és a fenntartási idő alatt kötelezően biztosítandó üzemeltetési és fenntartási költségeket, melynek összege csaknem 10 millió forint, saját költségvetési forrásából biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!